Így segítenek az egyetemek a nehéz helyzetbe került hallgatókon Felsőoktatás
Eduline

Így segítenek az egyetemek a nehéz helyzetbe került hallgatókon

A koronavírus-járvány okozta helyzet sok egyetemista életét is megnehezítette. Néhány magyar egyetem külön ösztöndíjat hozott létre a segítésükhöz.

Az ELTE a veszélyhelyzet miatt diákmunka-lehetőségtől elesett, de önkéntes alapon dolgozó hallgatókat szeretné támogatni. A meghirdetett ösztöndíjra május 8. és május 15. között jelentkezhetnek az Eötvös Loránd Tudományegyetem teljes idejű, nappali képzésen tanuló, a pályázás félévében aktív státuszú hallgatói. A támogatás egy diákra eső összege az érvényes pályázatot beadók számától függ, köztük osztják majd el a célra rendelkezésre álló keretösszeget, amely ebben a félévben 15 millió forint.

Szociális ösztöndíjat hozott létre a Budapesti Gazdasági Egyetem is azoknak az önköltséges hallgatóknak, akik a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt rossz anyagi helyzetbe kerültek, és emiatt kérdésessé vált tanulmányaik folytatása. Az egyetem MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a jelentős összegű ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő önköltséges magyar és külföldi hallgatók.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói 20 és 100 ezer forint közötti egyszeri támogatást kapnak a helyzet miatt. Azok a diákok kaphatják meg ezt az áthidaló ösztöndíjat, akik a veszélyhelyzet miatt elveszítették munkájukat, jövedelmüket, és emiatt egyetemi tanulmányaik finanszírozása is veszélybe került. Az ösztöndíjra azok a nappali és levelező tagozatos egyetemisták pályázhatnak, akik aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek.

Felmérést készített a HÖOK - a hallgatók 40%-a elégedett a távoktatással

Az órák 42%-át a járványhelyzetet követően is ki lehetne váltani távoktatással.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés