Hol tudtok ingyenesen tanulni, ha elfogytak az állami féléveitek? Felsőoktatás
Eduline

Hol tudtok ingyenesen tanulni, ha elfogytak az állami féléveitek?

Tanulásra számos lehetőség kínálkozik, de könnyű elveszni az információk tengerében. Összeszedtünk nektek néhány fontos információt azzal kapcsolatban, hogy hol tudtuk ingyenesen tanulni, ha már elfogytak az állami féléveitek.

A jelenlegi rendszer szerint összesen 12 féléven át tanulhattok magyar állami ösztöndíjas képzésben, vagyis ingyenesen. Ez az úgynevezett támogatási idő. Ha kimerítettétek ezt a rendelkezésére álló támogatási időt, akkor csak önköltséges képzési formában tanulhattok tovább. Persze itt is vannak kivételek.

Lehet eltérés a 12 félév szabályozásában, ha osztatlan képzésre jártok és a képzési idő meghaladja a tíz félévet. Ebben az esetben a támogatási idő legfeljebb tizennégy félév lehet. A fogyatékossággal élő hallgatók támogatási idejét a felsőoktatási intézmény legfeljebb négy félévvel megnövelheti. Ha doktori képzésben vesztek részt, akkor a támogatás ideje legfeljebb 8 félév lehet, azonban ez nem számít bele az államilag támogatott 12 félévetekbe. Fontos tudni, hogy a támogatásba azok a féléveitek is beleszámítanak, melyeket megkezdtetek, de nem fejeztetek be.

Hol tudtok ingyenen tanulni?

Itt fontos megemlíteni a Corvinus Egyetemen történt változást és Nemzeti Közszolgálati Egyetemet. A Budapesti Corvinus Egyetem 2019. július 1-től alapítványi fenntartásba került. Erről itt írtunk részletesebben. Ez azt jelenti, hogy az állami ösztöndíjas képzések helyett, az egyetem által finanszírozott ösztöndíjas képzéseket indítanak, vagyis az itt eltöltött félévek nem számítanak bele az állam által finanszírozott 12 félévetekbe. Így, ha elfogytak az ingyenes féléveitek, akkor is jelentkezhettek a Corvinus ösztöndíjas képzéseire. A Budapesti Corvinus Egyetemen a támogatott félévek száma az adott szak képzési és kimeneti követelményeiben meghatározott képzési idő, fogyatékossággal élő hallgatók esetében képzési idő plusz egy félévre vehető igénybe. Fontos, hogy ha ebben a képzési formában végzitek a tanulmányotokat, akkor maximum egy passzív félévetek lehet.

A 2020-as felvételin a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen négyféle finanszírozási formára jelentkezhettetek. A legtöbb szakon közszolgálati ösztöndíjas vagy önköltséges képzés közül választhattatok. Nem kell önköltséget fizetnetek, ha a rendvédelmi, illetve a honvédekre vonatkozó törvény hatálya alá tartozó hivatásos vagy szerződéses jogviszonyban vagy tisztjelölti jogviszonyban álltok, illetve ha rendészeti ösztöndíjas hallgatók vagytok. Erről bővebben olvashattok egy korábbi cikkünkben. Így az államilag támogatott féléveitek nem fogynak, ha valamelyik ösztöndíjjal tanultok a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Mi a helyzet az OKJ-val?

A középfokú szakképzések elvégzésével nem fogynak az állami féléveitek. Diploma megszerzése előtt és után is elvégezhettek OKJ-s képzést. Az iskolai rendszerű oktatásban az első két szakképesítés megszerzése végzettségtől függetlenül ingyenes, csak a tanfolyami képzésekért kell fizetni. 2021-től kizárólag iskolai rendszerű képzésben megszerezhető szakmákat tudtok majd tanulni, erről korábban itt írtunk.

Akkor is tanulhattok államilag támogatott formában, ha már van OKJ-s végzettségetek?

Eddig OKJ-s képzésen tanultatok, de szeretnétek felsőoktatási intézményben folytatni a tanulmányaitokat? Vajon tanulhattok-e államilag támogatott formában, ha korábban ingyenes tanfolyamra jártatok? Fontos kérdésekre válaszolunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés