Ingyenes továbbtanulás diplomával: több lehetőség közül is válaszhattok Felsőoktatás
Eduline

Ingyenes továbbtanulás diplomával: több lehetőség közül is válaszhattok

Ha már a kezetekben van egy vagy két diploma, de szívesen tanulnátok ingyenesen, akkor több lehetőség közül is válaszhattok. Nem csak az egyetemet folytathatjátok, hanem szakmát is tanulhattok. Itt vannak a részletek.

A már megszerzett felsőoktatási végzettség ugyanis nem zárja ki a további ingyenes tanulmányokat. Így akár az elvégzett egyetemi szakotokhoz kapcsolódó mesterképzésen, és egy új alapképzésen is tanulhattok, természetesen bizonyos korlátok mellett.

Az államilag támogatott félévek száma véges

Összesen tizenkét - osztatlan, több mint tíz féléves képzés esetén tizennégy - szemeszteren át tanulhattok támogatott formában. Ha az összes féléveteket felhasználtátok, akkor már csak önköltséges formában folytathatjátok a tanulmányaitokat. Erről itt olvashattok el minden fontos információt.

Szabály továbbá, hogy egy adott szakon az állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok hossza legfeljebb két félévvel lehet hosszabb a képzési időnél. Ha pedig egyszerre két szakon tanultok támogatott formában, duplán fogynak az ösztöndíjas félévek. Erről bővebben itt olvashattok.

Ha diplomásként szeretnétek felvételizni alap- vagy osztatlan képzésre, akkor a diplomátok alapján is kérhetitek a pontszámítást. A részletekről a hamarosan megjelenő felvételi tájékozatóban olvashattok majd. Ha pedig mesterképzésre mennétek, akkor is figyelnetek kell, hogy a felvételinél milyen szakokat jelöltök meg, ugyanis vannak olyan képzések, ahol nem teljes kreditértékkel számít az alapszakos diplomátok.

Nem csak az egyetemen tanulhattok

Ha már van diplomátok, és szívesen tanulnátok valami szakmát, akkor azt is megtehetitek. Sőt, államilag támogatott félévre sincs sükségetek hozzá, ugyanis ha már elfogyott az összes támogatott félévetek, az ingyenes OKJ-s képzések közül továbbra is válogathattok. Az OKJ-s képzéseket ingyenes iskolai rendszerű vagy térítéses iskolarendszeren kívüli formában végezhetitek el diplomával is, jövő szeptembertől ugyanakkor jelentősen átalakul a szakmák rendszere. Erről bővebben itt olvashattok.

Félbehagyott egyetemi tanulmányok: kiknek kell visszafizetni a tandíjat?

Akkor is vissza kell fizetnetek a tandíjat, ha az első félév végén gondoljátok meg magatokat? Fontos kérdésre válaszolunk.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés