Párhuzamos képzések: így végezhettek el egyszerre két szakot is ingyenesen 2020-tól Felsőoktatás
Eduline

Párhuzamos képzések: így végezhettek el egyszerre két szakot is ingyenesen 2020-tól

Jövőre szeretnétek felvételizni, de már most is egyetemisták vagytok? Mutatjuk, hogyan tanulhattok párhuzamos képzésben.

Ha 2020-ban vágnátok neki a felvételinek és már most is egyetemisták vagytok, akkor ne aggódjatok, így is jelentkezhettek újabb képzésre. Sőt akár egyszerre el is végezhetitek őket államilag támogatott formában. Most összeszedtük, mire kell figyelnetek.

Hogyan lehet egyszerre két képzésen tanulni állami ösztöndíjas formában?

Mivel egyszerre két szakot is elvégezhettek állami támogatással (vagyis tandíjmentesen), pár dolgot észben kell tartani. Ennek ugyanis több feltétele van, az egyik a sikeres felvételi, a másik pedig az, hogy legyen még elég felhasználható félévetek. Ugyanis ha két állami ösztöndíjas képzést végeztek egyszerre, az állami ösztöndíjas féléveitek duplán fogynak, vagyis a két szakot külön-külön kell számolni, ha egyszerre végzitek, akkor is.

Illetve ha a 2020-as felvételiben jelentkeztek egyetemre még egy fontos feltételre figyelnetek kell, ez pedig az emelt szintű érettségi. Ugyanis azoknak, akiknek még nincs például felsőfokú végzettségük, teljesíteniük kell a feltételeket. Erről bővebben itt olvashattok.

Felvételi 2020: nem mindenki kaphat többletpontot az emelt szintű érettségiért

Már egy ideje tény, hogy jövőre csak az vehető fel alapképzésre és osztatlan mesterképzésre, akinek van legalább egy emelt szintű érettségije. Azonban nem mindenki kaphat ezért többletpontot. Mutatjuk a szabályokat.

Akkor így hány félévet lehet tanulni államilag támogatott képzésen?

Összesen hat évet (tizenkét félévet) tanulhattok ingyen. Ez azt jelenti, ha elvégzitek a két ingyenes szakot, és diplomát szereztek - általában hároméves alapszakkal számolva -, akkor az összes támogatott féléveteket elhasználjátok. Ha tehát később mesterszakra mennétek, azt már csak önköltséges formában kezdhetitek meg.

Persze ez akkor nem számít, ha csak az egyiket végzitek el államilag támogatott formában. Ha aaz egyik képzéseteken fizetitek a tandíjat, akkor az ott felhasznált féléveitek nem számítanak bele az ingyenesen elvégezhető félévek közé.

Ingyenes felvételi felkészítőt indít a kormány a kötelező emelt szintű érettségi miatt

Irány az egyetem 2020! elnevezéssel ingyenes felvételi felkészítő programot indít az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkársága, a Klebelsberg Központ és a Magyar Rektori Konferencia.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés