Friss felsőoktatási rangsor: ezek a legjobb műszaki egyetemek Felsőoktatás
Eduline

Friss felsőoktatási rangsor: ezek a legjobb műszaki egyetemek

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kara vezeti a műszaki képzéseket nyújtó intézmények hallgatói kiválóság alapján összeállított rangsorát, az oktatói kiválóság terén pedig a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara lett a legjobb. Újságárusoknál a HVG Diploma 2020 kiadványa.

A hallgatói kiválóság alapján összeállított 2020-as rangsorban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem karai taroltak: a listát a Gépészmérnöki Kar vezeti, a második helyen az Építészmérnöki Kar, a harmadik helyen pedig a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar áll.

Az oktatói kiválóság alapján készült rangsorban a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara végzett az élen, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara következik, a harmadik helyet pedig a Pannon Egyetem Mérnöki Kara szerezte meg. 

Rang

Intézmény, kar (hallgatók kiválósága alapján)

Rang

Intézmény, kar (oktatók kiválósága alapján)

1.

BME-GPK

1.

DE-TTK

2.

BME-ÉPK

2.

BME-ÉMK

3.

BME-VBK

3.

PE-MK

4.

BME-VIK

4.

BME-VIK

5.

BME-KJK

5.

ME-MAK

A legjobb egyetemek összesített rangsorát itt nézhetitek meg, a gazdaságtudományi listát pedig itt találjátok.

Mi alapján áll össze a rangsor?

Az összesített és kari rangsor idén is a hallgatói és az oktatói alrangsorból áll össze. A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot figyelembe vettek az intézmények rangsorolásakor: az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy - tudományos fokozattal rendelkező - oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát.

Itt a HVG 2020-as felsőoktatási toplistája: ezek a legjobb hazai egyetemek, főiskolák

Idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezeti a HVG 2020-as felsőoktatási rangsorát. Harmadik helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem végzett, megelőzve a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet és a Semmelweis Egyetemet.

 A HVG ismét elkészítette a legjobb főiskolák és egyetemek rangsorát, amelyben az intézményi, kari, képzésterületi és szakos rangsorok mellett minden fontos gyakorlati tudnivalót megtaláltok az alap- és mesterszakokról, a felvételitől egészen a továbbképzési lehetőségekig. A HVG Diploma 2020 rangsort keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt, a kiadótól.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés