Három tipp gólyáknak: így használhatjátok ki teljesen az első egyetemi éveteket Felsőoktatás
Eduline

Három tipp gólyáknak: így használhatjátok ki teljesen az első egyetemi éveteket

Az egyetemeken általában az alapozó tárgyakkal kezdődnek a képzések, ezért sokan félvállról veszik a tanulást és az óralátogatást. Viszont pont ez az a pár hónap, amikor másra is maradhat időtök a tanulás mellett. Most összegyűjtöttünk nektek néhány dolgot, amit kötelező kihasználni gólyaként.

Használjátok ki a diákkedvezményeket

Az első évben még sokkal több szabadidőtök lehet, mint amennyi a későbbiekben, ezért érdemes kihasználnotok, hogy diákok vagytok és ezt diákigazolvánnyal is tudjátok igazolni. Járjatok el kiállításokra, múzeumokba, színházba, moziba, vagy ebédeljetek kedvezményesen a diákotok felmutatásával. Talán ez az egyik legjobb része a diákéletnek, ami évek múlva nagyon fog hiányozni.

Járjatok be az alapozó kurzusokra

Bár sokan kihagyják az első év előadásait, mivel azok nem kapcsolódnak a fő tanulmányaikhoz – és előfordul, hogy nem is számítanak bele a diplomába –, mégis érdemes bejárni ezekre az órákra, ugyanis rengeteg hasznos dolgot tanulhattok. Hasonló jellegű előadásokért és tudás megszerzéséért a későbbiekben hatalmas összegeket kell majd fizetnetek. Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy olyan területekkel ismerkedhettek meg, amiről lehet korábban nem is gondoltátok volna, hogy érdekel. Próbáljatok ki minél több területet.

Ne hagyjátok ki az egyetem által nyújtott lehetőségeket se

Persze könnyű a sok szabadidőben elveszni és kényelmesebb otthon sorozatokat nézni, de az egyetem tele van lehetőségekkel és érdekes programokkal, amiket kár lenne kihagyni. Járjatok el az egyetemi bulikba – hiszen a gólyatáboron kívül ezek lesznek azok, amiket még húsz-harminc év múlva is emlegetni fogtok –, ismerkedjetek, építsetek ki új kapcsolatrendszereket, vegyetek részt az egyetemi életben – csatlakozzatok szakkollégiumhoz vagy diákszervezetekhez. A lényeg, hogy ne hagyjátok elúszni az első éveteket.

+ 1 Mérjétek fel a terepet

Merre van a legközelebbi nyomda vagy milyen nagy az egyetemi könyvtár? Hol található a legjobb kávézó az egyetem környékén és hol érdemes ebédelni? Az első évben még több időtök lehet arra, hogy az egyetem környékén bolyongjatok, több éttermet vagy kávézót is kipróbáljatok, vagy éppen megismerkedjetek az egyetemi könyvtár zegzugaival. Ezek mind olyan dolgok, amiket már most érdemes elraktároznotok magatokban, hiszen az egyetem végéig – vagy akár még azon túl is – nagyon hasznosak lehetnek.

Hamarosan kezdődik a vizsgaidőszak: infók és tippek a következő hetekre

Hamarosan itt a vizsgaidőszak, a legtöbb egyetemi könyvtár pedig alkalmazkodik a hallgatók igényeihez és meghosszabbítják a nyitvatartási idejüket. Ez jó hír azoknak, akik az utolsó pillanatig halogatják a felkészülést, illetve a zajos kollégiumban lakóknak is, akik csendes környezetben szeretnének felkészülni a vizsgákra.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés