Mi történik, ha állami ösztöndíjasként halasztotok az egyetemen? Felsőoktatás
Eduline

Mi történik, ha állami ösztöndíjasként halasztotok az egyetemen?

Lehet-e passzív félévetek, ha állami ösztöndíjas képzésen tanultok, és ha igen, milyen következményekkel jár a halasztás? Mutatjuk.

Akkor is halaszthattok, ha állami ösztöndíjas képzésre iratkoztatok be, a passzív félévek ugyanis nem számítanak bele sem az állami ösztöndíjas félévek számába, sem a diplomaszerzés határidejébe, ami a képzési idő másfélszerese.

Az egyetlen szabály, hogy egymás után maximum két passzív félévetek lehet, de egyébként a képzés során többször is halaszthattok. Fontos, hogy a passzív félévekben nem kaptok matricát a diákigazolványra, és ösztöndíjra sem vagytok jogosultak. Azt, hogy hány állami félévvel számolhattok, itt találjátok.

2020. január 1-jétől változnak a szabályok, amelyek azokra vonatkoznak, akik nem szerzik meg a képzési idő másfélszerese alatt a diplomát, vagy félbehagyják a tanulmányaikat. A részleteket itt találjátok:

Fontos: januártól változnak az állami ösztöndíjjal kapcsolatos szabályok

2020. január 1-jétől már nem kell visszafizetnie az állami ösztöndíj egy részét annak, aki a diploma megszerzése nélkül hagyja ott az egyetemet - helyette hazai munkaviszonyt kell majd fenntartani. Itt vannak a részletek.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.