Párhuzamosan végeztek két ösztöndíjas képzést? Erre a szabályra érdemes ügyelni Felsőoktatás
Eduline

Párhuzamosan végeztek két ösztöndíjas képzést? Erre a szabályra érdemes ügyelni

Ha egyszerre két egyetemi képzésen is államilag finanszírozott formában tanultok, ezt a szabályt ismernetek kell. Mutatjuk, hogyan számítják ilyenkor az állami féléveket, mennyi ideig tanulhattok párhuzamosan.

Egyáltalán lehet egyszerre két képzésen tanulni állami ösztöndíjas formában?

Igen, egyszerre két szakot is elvégezhettek állami támogatással (vagyis tandíjmentesen). Ennek több feltétele is van, az egyik a sikeres felvételi, a másik pedig az, hogy legyen még elég felhasználható félévetek. Ugyanis ha két állami ösztöndíjas képzést végeztek egyszerre, az állami ösztöndíjas féléveitek duplán fogynak, vagyis a két szakot külön-külön kell számolni, ha egyszerre végzitek, akkor is.

Egyetemisták, figyelem! Ezekben a helyzetekben döntő szerepe lehet a tanulmányi átlagotoknak

Akár idén kezdtétek az egyetemet, akár már benne vagytok az egyetemi életben egy ideje, nem csak az esetleges otthoni elvárások miatt fontos a jó tanulmányi átlag. Ennél praktikusabb okai is vannak. Most két olyan egyetemi helyzetről írunk, ahol döntő szerepe lehet a tanulmányi átlagotoknak.

Akkor így hány félévet lehet tanulni államilag támogatott képzésen?

Összesen hat évet (tizenkét félévet) tanulhattok ingyen. Ez azt jelenti, ha elvégzitek a két ingyenes szakot, és diplomát szereztek - általában hároméves alapszakkal számolva -, akkor az összes támogatott féléveteket elhasználjátok. Ha tehát később mesterszakra mennétek, azt már csak önköltséges formában kezdhetitek meg.

Államilag támogatott képzésen tanultok? Akár idén kezdtétek az egyetemet, akár már benne vagytok az egyetemi életben egy ideje, nem csak az esetleges otthoni elvárások miatt fontos a jó tanulmányi átlag. Ennél praktikusabb okai is vannak. Itt megnézhetitek, milyen helyzetekben lehet döntő szerepe a tanulmányi átlagotoknak.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.