Hogyan lehet egyszerre két szakon tanulni ingyen? Infók és szabályok Felsőoktatás
Eduline

Hogyan lehet egyszerre két szakon tanulni ingyen? Infók és szabályok

Egyszerre két szakon szeretnétek tanulni, de nem tudjátok a pontos szabályokat? Mutatjuk, hogyan tanulhattok ingyen több képzésen.

Lehet egyszerre két képzésen tanulni állami ösztöndíjas formában?

Lehetséges két szakot végezni állami támogatással (vagyis tandíjmentesen), de ahhoz szükséges, hogy még legyen elég felhasználható félévetek. Ugyanis ha két állami ösztöndíjas képzést végeztek egyszerre, az állami ösztöndíjas féléveitek ugyanúgy fogynak, vagyis a két szakot számítva külön-külön, tehát kettesével fogynak.

Hány félévet lehet tanulni államilag támogatott képzésen?

Összesen hat évet (tizenkét félévet) tanulhattok ingyen. Ez azt jelenti, ha elvégzitek a két ingyenes szakot, és diplomát szereztek - általában hároméves alapszakkal számolva -, így az összes támogatott féléveteket elhasználjátok. Ha tehát később akár mesterszakra is mennétek, azt már csak önköltséges formában kezdhetitek meg.

Még hét fogalom, amit minden elsőéves egyetemistának ismernie kell

Mielőtt elkezditek az egyetemet vagy főiskolát, ezeket a fogalmakat ismernetek kell. Magyar-magyar szótár, második rész.

Mindehhez kell az egyik egyetem jóváhagyása?

A párhuzamos hallgatói jogviszony létesítéséhez nem kell beszerezni az „anyaintézmény" hozzájárulását. Mivel a jelentkezés általában úgy zajlik, hogy már egy megkezdett egyetemi év során jelentkeznek a diákok a felvételin egy másik szakra. Azt azonban fontos mérlegelni, hogy bírnátok-e egyszerre két szakon tanulni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés