Hivatalosan is alapítványi fenntartásba került a Budapesti Corvinus Egyetem Felsőoktatás
Eduline

Hivatalosan is alapítványi fenntartásba került a Budapesti Corvinus Egyetem

Július 1-től az állam által létrehozott Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítvány a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartója.

Az elmúlt hónapokban minden szükséges jogi és gazdasági előkészítő folyamat lezajlott a sikeres átálláshoz; az Országgyűlés megalkotta a szükséges jogszabályokat, májusban megtörtént az új fenntartó cégbírósági bejegyzése, majd sor került az alapító vagyonként szolgáló Richter és Mol részvények állam általi átadására is. Ezzel párhuzamosan az egyetemen oktató-kutató-tanári, valamint adminisztratív munkakörökben dolgozók munkaszerződéseinek megkötése is megvalósult – olvasható az intézmény hétfői közleményében.
Hozzáteszik: a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartói jogai az Információs és Technológiai Minisztériumtól július 1-jén átkerülnek az állam által létrehozott Maecenas Universitatis Corvini vagyonkezelő alapítványhoz.

„Az egyetem alapító okiratának értelmében az egyetem felelős vezetői a rektor, a kancellár, valamint új szereplőként az elnök lesznek. Az elnöki tisztség létrehozását az indokolja, hogy a Corvinus megújulásának érdekében több területet kell a legmagasabb szinten irányítani, stratégiát kell készíteni, irányítani kell a megújulást, nemzetközi szinten kell építeni az egyetem kapcsolatait, fejleszteni kell a diákoknak nyújtott szolgáltatások színvonalát, működtetni kell az alumni szervezetet és fejleszteni a vállalati kapcsolatokat. A Budapesti Corvinus Egyetem első elnöke Anthony Radev lesz, aki 22 évig volt a McKinsey & Company igazgatója, a McKinsey pénzügyi intézeti munkacsoportját irányította Kelet-Európában. Munkáját segíteni fogja az elnöki testület, amelynek tagjai az elnök mellett a rektor, a kancellár, továbbá mindazok, akiket állandó vagy eseti jelleggel meghív” – írják.

Átalakul a Corvinus: mindenki ugyanazt a munkakört látja el, amit eddig

Az új munkaszerződések csak azokban a pontokban térnek el a korábbiaktól, ahol a munka törvénykönyve is eltér a közalkalmazottakra vonatkozó szabályoktól - mondta a Magyar Hírlapnak Pavlik Lívia, a Budapesti Corvinus Egyetem kancellárja, aki úgy véli, az oktatás és a kutatás zavartalanul folyt az átalakuló intézményben.

A közleményben az áll: az egyetem vezető testülete a szenátus marad, amely meghatározza a felsőoktatási intézmény oktatási és kutatási feladatait, a szenátust változatlanul delegált, választott, valamint hivataluknál fogva jogosult tagok alkotják. A szenátust továbbra is a rektor irányítja, a jelenlegi intézményvezető Lánczi András mandátuma a törvény erejénél fogva egy évvel meghosszabbodott. A kancellár felel továbbra is az egyetem hosszútávon fenntartható gazdasági működéséért, a posztot továbbra is Pavlik Lívia tölti be.

Az alapítvány feladata a BCE alapítói, fenntartói jogainak gyakorlása, működési feltételeinek, intézményfejlesztési céljainak megvalósítása, ennek érdekében kezeli az alapító, valamint az alapítványhoz csatlakozók által nyújtott vagyont.  Kiemelik: a Corvinus a jövőben is gazdaság-, társadalom- és közgazdaságtudományi egyetem marad.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés