Bizarr felvételi kérdések az egyetemeken Felsőoktatás
Eduline

Bizarr felvételi kérdések az egyetemeken

A Coronation Street című brit szappanopera elemzése, egy eddig nem létező hangszer hangjának körülírása, valamint a hősök és az őrültek közötti különbség megfogalmazása: többek között ilyen – némiképp bizarr – feladatokkal kellett megbirkózniuk az Oxfordra felvételiző diákoknak az elmúlt években.

„Nem arra vagyunk kíváncsiak, hogy a hozzánk jelentkezők milyen gyorsan és milyen pontosan tudják felidézni a korábban bemagolt tananyagot, hanem arra, hogy valóban gondolkodnak-e. Ezek a kérdések pontosan arra jók, hogy kiderítsük, vannak-e a diákoknak új ötleteik, eredeti gondolataik” – nyilatkozott az olykor-olykor egészen furcsa felvételi feladatokról Mike Nicholson, az Oxfordi Egyetem felvételi központjának vezetője a brit Daily Telegraph-nak.

Az idén 801 éves egyetem tanárai egy hete hoztak nyilvánosságra néhányat az előző évek feladatai közül – ezzel is megkönnyítve a decemberben kezdődő felvételi időszakra készülő diákok dolgát, akiknek persze így sem lesz egyszerű helyt állniuk az Oxford rendkívül szigorú, többlépcsős felvételijén. Tavaly 17 144-en jelentkeztek az államilag támogatott 3200 férőhelyre, ráadásul az oktatási szakemberek szerint a felvételizők száma – csakúgy, mint egész Nagy-Britanniában – a következő években továbbra is nőni fog. 

A különböző oxfordi karok, vagyis college-ok felvételi rendszere eltérő, ám a jelentkezők általában két felvételi elbeszélgetésen, valamint egy alkalmassági vizsgán vesznek részt, emellett egy esszét is be kell adniuk, amelyhez korábbi tanáraik ajánlóleveleit is csatolniuk kell. A kitűnő tanulmányi eredmény pedig – akármelyik egyetemi karra jelentkeznek a hallgatók – alapkövetelmény.

Furcsa kérdések a szappanoperáktól a teológiáig

„Hős vagy őrült az, aki egy extrém sport miatt kockáztatja saját és mások életét?” – a leendő teológus hallgatóknak erre a kérdésre kellett felelniük, míg a biológiai képzésre jelentkezőknek arról kellett a bizottság előtt értekezniük, hogy miért fénylik a macskák szeme a sötétben. A Merton College-ba felvételizőknek sem volt könnyebb dolguk, őket ugyanis arra kérték, hogy találjanak ki egy teljesen új hangszert, majd jellemezzék az általa kiadott hangokat. „Ez egy teljesen nyitott kérdés. A válasz többek között azt is elárulja, hogy a jelentkezők milyen hangszereket ismernek” – mondta a Daily Telegraph-nak Dan Grimley, a zenei tanszék egyik oktatója.

Az angol irodalmi felvételin a Nagy-Britanniában ötven éve futó, Coronation Street című szappanoperáról kérdezték a diákokat. Lynn Robson, az angol irodalom tanszék egyik tanára szerint azért egy filmsorozat elemzésére kérték a jelentkezőket, mert kíváncsiak voltak, hogy a populáris kultúra elemzéséhez is tudják-e használni a klasszikus irodalmi elemzés lépéseit.

eduline

Hirdetés
Indul a szavazás: melyik az ország legkülönlegesebb egyetemi épülete? Campus life Eduline

Indul a szavazás: melyik az ország legkülönlegesebb egyetemi épülete?

Egy ikonikussá vált körcsarnok a Dudujka-völgyben, egy érdekes campus-kísérlet Piliscsabán, planetárium az egri egyetem tetején, monumentális díszudvar Debrecenben. Tizenkét különleges egyetemi épületet mutatunk be, cikkünk végén szavazhattok is arra a campusra, amelyik a legjobban tetszik. (A fővárosi egyetemeket hiányoló olvasóinknak mondjuk: cikksorozatunk következő részében Budapesten nézünk körül.)