Még hét fogalom, amit minden elsőéves egyetemistának ismernie kell Felnőttképzés
Eduline

Még hét fogalom, amit minden elsőéves egyetemistának ismernie kell

Mielőtt elkezditek az egyetemet vagy főiskolát, ezeket a fogalmakat ismernetek kell. Magyar-magyar szótár, második rész.

Korábban már összegyűjtöttük a legfontosabb fogalmakat, most pedig jövünk pár újabb fogalommal, amelyeket szintén mindenkinek ismernie kell.

Átvétel (intézményváltoztatás) és szakváltás: minden egyetemistának és főiskolásnak joga van a tanulmányaik ideje alatt az intézmény, illetve intézményen belül a szak megváltoztatására. Ennek feltételeit a fogadó felsőoktatási intézmény határozza meg. Fontos, hogy az átvétel kizárólag adott képzési területen belül lehetséges. A munkarendváltás, a képzési nyelv váltása, valamint a képzési helyszín váltása pedig nem minősül szakváltásnak.

Duális képzés: többek között a műszaki, az informatika, az agrár, a természettudomány és s gazdaságtudományok képzési területen indított szakokon van lehetőség ilyen képzésen tanulni. A duális képzésen a felsőoktatási tanulmányaitok mellett vállalnotok kell, hogy szakmailag minősített vállalatoknál a képzési időtök alatt gyakorlatot végeztek. Ennek eredményeképpen munkatapasztalatot szerezhettek.

Felvételi kisokos: minden, amit a duális képzésről tudni kell

Aki egyetem mellett szeretne dolgozni, annak ideális választás lehet egy duális képzés. A duális képzések hallgatói tanulmányaik mellett szakmailag minősített vállalatoknál végeznek gyakorlatot, és fizetést is kapnak. Jelentős különbségek a szünetekben és a vizsgaidőszakban tapasztalhatók, hiszen egy duális képzésben részt vevő hallgató éppen ekkor tölti a gyakorlatát.

Esti képzés: a levelező képzés mellett a részidejű képzés egyik formája. A képzést a hallgatók elfoglaltságának figyelembevételével kell megszervezni, a szorgalmi időszakban munkanapokon tizenhat óra után vagy a heti pihenőnapon, így akár munka mellett is tanulhattok.

Specializáció: önálló szakképzettséget nem eredményező, szakirány jellegű képzés, amit a legtöbb képzésen a második félév után választhattok.

Felsőoktatási szakképzés: a felsőoktatási intézmények hirdetik meg ezeket a szakokat, hallgatói jogviszony keretében tanulhattok, a második év végén oklevelet kaptok (az oklevél felsőfokú végzettségi szintet nem tanúsít). Erről bővebben itt olvashattok.

Mi az a felsőoktatási szakképzés? Minden, amit tudnotok kell ezekről a szakokról

Egyetemre, főiskolára felvételiznétek, de még nem találtátok meg a tökéletes szakot? Esetleg nincs annyi pontotok, hogy bekerüljetek valamelyik alap- vagy osztatlan szakra? Egy felsőoktatási szakképzés ilyenkor jó választás lehet. Lássuk, mit érdemes tudni ezekről a kétéves képzésekről. A felsőoktatási szakképzések olyan kétéves képzések, amelyeket egyetemek és főiskolák indítanak.

Hallgatói jogviszony szüneteltetése (halasztás): Fontos tudni, hogy a hallgatói jogviszony egybefüggő szüneteltetésének ideje nem lehet hosszabb, mint két félév. Azonban több alkalommal szüneteltethetitek a hallgatói jogviszonyotokat. Az első szüneteltetésre – ha a tanulmányi és vizsgaszabályzat ettől eltérően nem rendelkezik – csak az első félév sikeres teljesítése után kerülhet sor. Szünetel a hallgatói jogviszony akkor is, ha szülés, továbbá baleset, betegség vagy más váratlan ok miatt önhibátokon kívül nem tudtok eleget tenni a kötelezettségeiteknek.

Párhuzamos képzés: egy hallgató egyidejűleg több felsőoktatási intézménnyel áll hallgatói jogviszonyban vagy egy intézményben két különböző szakon tanul.

Több tízezer forintot buknak a szülők jövőre, nehezebb lesz az iskolakezdés

Az Erzsébet-utalvánnyal, a lakhatási támogatással és sok más cafeteriaelemmel együtt az iskolakezdési támogatás is a jövő évi költségvetés áldozatául esett - írja a Pénzcentrum. A lap emlékeztet: a munkáltatók által adható iskolakezdési támogatás az általános iskolai vagy középiskolai tanulmányait folytató gyerekek után igényelhető.

Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.