Tudtad, hogy már hat íz van? Vagy leragadtál négynél? Felnőttképzés
Eduline

Tudtad, hogy már hat íz van? Vagy leragadtál négynél?

Hamarosan egy hatodik ízt is hivatalosan elismernek, amit az ember érzékelni tud. Eddig volt a sós, az édes, a savanyú, a keserű és az umami. Most eggyel emelik a tétet.

Hamarosan a zsíros íz lehet a hatodik, hivatalosan is elismert íz, amit az ember érzékelni tud. A másik öt a sós, az édes, a savanyú, a keserű és az umami. Az umamit főleg a keleti konyhából ismerhetjük, a japán eredetű szó jelentése húsos, erős, csípős.

A Chemical Senses nevű szaklapban leközölt tanulmány szerint az oleogustus, vagyis a „zsír íze” latin megfelelője lehet az új íz neve. Az új íz elkülönítéséhez arra van szükség, hogy a kutatók megtalálják az érzékeléséhez szükséges receptorokat az ízlelést végző szervekben, illetve hogy kimutassák magát a molekulát, amit a receptorok érzékelnek – írta az Index.

Azt, hogy a zsír ízét érzékelő receptorok is vannak a szánkban, már korábban is kimutatták, 2005 óta folyamatosan kutatják a területet. Vita eddig főleg amiatt volt, hogy vajon az emberek tényleg képesek-e megkülönböztetni a zsír ízét – sokak szerint ugyanis a zsírt más tulajdonságairól, főleg az olajos, ragadós érzésről ismerjük fel, amikor a szánkba kerül.

Még több érdekesség

Mi van a képen? Már bejárta a világot, te tudod, mi ez?

Az új tanulmányból kiderül, hogy a 28 különböző mintát megkóstoló alanyok több mint fele tudta helyesen kiválasztani azokat, amelyekben valóban volt zsír, viszont a minta semmilyen más tulajdonsága nem utalt erre.

A zsír a tanulmány szerint nagyobb mennyiségben pont arra utasítja a szervezetet, hogy hagyja abba az evést, ugyanakkor kisebb mennyiségben, jól eldolgozva segíthet más ízek kiemelésében, vagyis vonzóbbá tehet bizonyos ételeket, például a csokoládét vagy a bort.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!