Így néztek ki Napóleon katonái: valaki először és utoljára lefényképezte őket Felnőttképzés
Eduline

Így néztek ki Napóleon katonái: valaki először és utoljára lefényképezte őket

Közel 160 éves fotókon nézhetők meg a Grande Armée katonái. Igaz, mikor a képek készültek, már elég idősek voltak Napóleon egykori bajtársai.

Fantasztikus gyűjtés látható a Mashable oldalán. Rengeteg képet lehet végignézni, amik feltehetően az egyedüliként fennmaradt fotók Napóleon seregében szolgált katonákról.

Napóleon a Waterlooi csatában szenvedett végső vereséget 1815-ben. Katonái azonban 1821-es halála után sem feledkeztek meg császárukról, és minden év május 5-én díszes egyenruáikban vonultak fel Párizsban.

A fennmaradt képek egy ilyen alkalommal készülhettek, valószínűleg 1858-ban, amikor az egykori katonák már a 70-80-as éveikben jártak.

Az sajnos nem tudni, hogy ki örökítette meg először és utoljára a Grande Armée tagjait.

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.