2012. március. 17. 10:20 MTI Utolsó frissítés: 2012. március. 16. 19:31 Felnőttképzés

Gasztronómiai iskola nyílik: három nyelven tanulnak majd a leendő séfek

Hivatalos együttműködési megállapodást kötött a franciaországi Champagne-Ardenne régió és a Kaukázusban borászati...

Hivatalos együttműködési megállapodást kötött a franciaországi Champagne-Ardenne régió és a Kaukázusban borászati birodalommal rendelkező Borisz Titov orosz üzletember Moszkvában: az egyezmény értelmében gasztronómiai iskolát nyitnak a 2014. évi téli olimpiai játékoknak otthont adó Szocsi közelében.

A Krasznodar mellett, a Fekete-tenger partján álló Abrau-Gyurszóban létrejövő intézményben szállodai és éttermi séfeket képeznek majd. A 2012 októberében megnyíló gasztronómiai iskolában negyedévente mintegy ötvenen tanulnak majd három nyelven (angolul, franciául és oroszul), a francia szakiskola tanárai, illetve a két Michelin-csillagos reimsi Les Crayeres étterem főnöke, Philippe Mille és a moszkvai Szinergija magánegyetem tanárai által kidolgozott tantervek alapján.

"Champagne-Ardenne révén a francia kiválóságot exportáljuk Oroszországba egy új típusú, az állami és a magánszféra közötti együttműködési megállapodással" - mondta Jean-Paul Bachy, a Champagne-Ardenne régió elnöke az együttműködési megállapodás moszkvai aláírása után.

A reimsi akadémia hosszú távú oktatással foglalkozó érdekcsoportja (GIP-EFTLV) irányítása alatt folyó programban a ardenne-i Bazeilles szállodai és éttermi szakközépiskolája, a Les Crayeres étterem és a Titov tulajdonában lévő abrau-gyurszói borászat, a vezető orosz habzóbor-gyártó vesz részt.

Az olimpia idegenforgalmi kirakat lesz Abrau-Gyurszo térsége számára, de hosszú távon egész Oroszországnak szeretnénk szakembereket képezni, hogy behozzuk a lemaradását - mondta az orosz üzletember.

Az 51 éves Borisz Titov abrau-gyurszói birtokán 750 hektár szőlőt művelnek. A birodalom évente több mint 3 millió palack pezsgőt állít elő champagne-i módszerrel, további 12 millió korsó - dél-afrikai borokból zárt tartályokban erjesztett - habzóbort Charmat-féle módszerrel.

Titov az első orosz, aki bevásárolt Champagne-ban: 2010-ben megvette a marne-i Avize kastélyt és 2,5 hektárnyi szőlőt a híres marne-i a Cotes de blancs szőlőtermő vidéken.