Angoltanárt, óvónőt, gyógypedagógust is keres Balassagyarmat, még lakást is adnának nekik Felnőttképzés
MTI

Angoltanárt, óvónőt, gyógypedagógust is keres Balassagyarmat, még lakást is adnának nekik

Nemcsak vízvezeték-szerelőkre, gépkezelőkre és védőnőkre, de angol- és informatikatanárokra, gyógypedagógusokra és óvodapedagógusokra is nagy szükség lenne Balassagyarmaton - akkora a munkaerőhiány, hogy önkormányzati lakást és ösztöndíjat is kapnak a városba költözők.

A Költözz Balassagyarmatra! program keretében az első lakáshoz jutó fiatalok száz-, háromszáz- és ötszázezer forint támogatást kapnak egy, két és három gyermek után, a hiányszakmával itt letelepedők pedig akár egy összegben is hozzájuthatnak az egy évig járó ösztöndíjukhoz, ami 1,2 millió forint kifizetését jelenti, és tizenegy önkormányzati fecskelakást biztosítanak az érdeklődőknek két évig úgy, hogy csak a rezsit kell fizetniük. A munkaerőhiány miatt nyolcvan férőhelyes munkásszállót építenek egy volt iskolából - mondta Csach Gábor polgármester a csütörtöki Magyar Időkben.

A hiányszakmák körét Balassagyarmaton a helyi munkaerőigényekre alapozva állították össze. Szükségük lenne angol és angol-informatika szakos tanárokra, gépbeállítókra, gépkezelő és karbantartó technikusokra, műszaki tanárokra, gyógypedagógusokra, vízvezeték-szerelőkre, jogászokra, óvodapedagógusokra, védőnőkre, a kórházban dolgozó belgyógyászokra, pszichiáterekre, tüdőgyógyászokra is.

A nyertes pályázónak a támogatás után legalább annyi időt kell majd a városban élnie, mint ameddig az ösztöndíjat kapta, és szándéknyilatkozatot kell aláírnia egy balassagyarmati munkáltatóval arról, hogy nála munkaviszonyt létesít.

Tényleg lasszóval kell fogni a tanárokat? Már most hirdetéseket adnak fel az iskolák

Még másfél hónap van hátra a 2017/2018-as tanévből, de sok iskola már most tanárokat, tanítókat és intézményvezetőt keres. A Pénzcentrum korábban azt írta, az állami iskolák mellett rengeteg alapítványi iskola keres tanítót és tanárt a 2018/2019-es tanévre. Utánajártunk, jelenleg hány álláshirdetést lehet találni a közszolgálati állásportálon.

Hirdetés
Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói Érettségi-felvételi Szabó Fruzsina

Ez az egyik legnépszerűbb feladat a magyarérettségin, pedig vannak buktatói

Nem lesz egyszerű dolguk az idén érettségizőknek: fél év otthoni tanulás után kell jól teljesíteniük az írásbeli vizsgákon. A következő két hétben az Eduline-on szaktanárok segítségével járunk utána, hogyan lehet felpörgetni a felkészülést a vizsgák előtti napokban, milyen buktatói vannak a különböző feladattípusoknak, mire érdemes odafigyelni. Cikksorozatunk első részében a középszintű magyarérettségi érvelési feladatával foglalkozunk.