Dobbantóprogram a felnőttképzésben, bukás nélkül: mi is ez pontosan? Felnőttképzés
Eduline

Dobbantóprogram a felnőttképzésben, bukás nélkül: mi is ez pontosan?

A felnőttképzésben is elérhető lesz a dobbantóprogram, ami alapvetően a nyolcadik osztályt be nem fejező, de már 16 éven felüli tanulóknak szól.

A felzárkóztató programban, nemcsak az iskoláskorúak vehetnek részt, hanem azok a felnőttek is, akiknek nincs szakmájuk és akiknek nincs általános iskolai végzettségük – jelenti a Magyar Nemzet.

Az átalakuló képzési rendszerről mindent elolvashattok a Szakképzés 2021-es kiadványunkban, ahol a szabályok mellet a teljes szakmalistát is megtaláljátok. A megrendelésért kattintsatok ide.

A lap ITM-től kapott információ szerint az Európai Unióban átlagosan a tanulók 10,6 százaléka fejezi be idő előtt a tanulmányait, Magyarországon ennél magasabb, 12,5 százalékos az oktatási rendszerből végzettség nélkül kiesők aránya. Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára elmondta a lapnak, hogy nem szakmákat tanítanak, hanem "egyénre szabott fejlesztési programokat állíanak össze".

"Bár a képzések iskolai közegben zajlanak, nincsenek a szó szoros értelmében vett tantárgyak. Helyette egyéni mentorálás, csapatmunka, sok-sok gyakorlat jellemző” – magyarázta a helyettes államtitkár. Hozzátette: az új képzési programokat nemcsak tanulói jogviszonyban, iskoláskorúak érhetik el, hanem felnőttek is.

A program lényege, hogy nem az általános iskolai tananyagot pótolják, hanem szabadabban fejlesztik azokat a kompetenciá­kat, amelyek a továbblépéshez szükségesek. A képzéssel alapfokú végzettséget lehet szerezni. A tervek szerint tanulók akár egy évet is eltölthetnek a programban, de ha jól teljesítenek, akár néhány hónap alatt is továbbléphetnek a műhelyiskolába, ahol már részszakmát szerezhetnek. Ha valaki ezek után egy teljes szakmát szeretne elsajátítani, akkor folytathatja a tanulást szakképző iskolában.

Jön az okleveles technikusképzés, amivel akár felvételi nélkül is bekerülhettek egyetemre

Az új képzéstípust 2021 őszétől 16 szakképzési centrum 27 intézménye hirdette meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

 

Hirdetés
Kiderült, mi lesz a 2021-es érettségik sorsa, nyilvános a jövő évi tankönyvjegyzék - a hét hírei Érettségi-felvételi Eduline

Kiderült, mi lesz a 2021-es érettségik sorsa, nyilvános a jövő évi tankönyvjegyzék - a hét hírei

A kormány szerint minden készen áll az általános iskolák és az óvodák nyitására, a szakemberek és a diákok ezzel nem igazán értenek egyet. Néhány kivételtől eltekintve idén sem lesznek szóbeli érettségik, bárki leírhatja a véleményét a 2024-től bevezetésre kerülő érettségikről, nyilvánosságra hozták a következő tanév tankönyvjegyzékét. Vizsgálat indult a Szegedi Tudományegyetemen, a felsőoktatási modellváltás visszavonását kérik az MTA köztestületi tagjai. Ez történt a héten.