Kinek jár diákigazolvány az új szakképzési rendszerben? Felnőttképzés
Eduline

Kinek jár diákigazolvány az új szakképzési rendszerben?

Mindenki szereti kihasználni a diákkedvezményeket, amíg csak lehet, ezzel pedig azok is így vannak, akik szakmát tanulnának. De vajon ilyenkor is jár a diákigazolvány? Mutatjuk, mikor igényelhetitek a plasztikkártyát.

Idén szeptembertől a szakképzési rendszer teljesen átalakult, és rengeteg olyan szabály lépett életbe, amely korábban nem létezett. Az átalakítással kapcsolatos leggyakrabban ismételt kérdéseket és válaszokat korábban ebben a cikkben összegeztük.

Most pedig ismét egy fontos kérdésre válaszolunk: mikor igényelhetnek diákigazolványt a szakképzésben tanulók? 

A szabályok szerint akkor jár nektek diákigazolvány és akkor élhettek az ehhez kapcsolódó kedvezményekkel, ha szakmai oktatásban tanulói jogviszonyban vesztek rész. A szakképzésről szóló törvény alapján tanulói jogviszony tanköteles kiskorúval, továbbá a nappali rendszerű szakmai oktatásban részt vevő tanulóval köthető annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyikben a tanuló a huszonötödik életévét betölti. Fontos azonban, hogy ha a felnőttoktatásba 2020. május 31. előtt iratkoztak be, és a jogviszonyotok folyamatos, akkor továbbra is tanulói jogviszonyban folytatjátok a tanulmányaitokat. 

A szakképzési rendszer átalakulása tehát csak azokat érinti, akik 2020 szeptemberétől kezdték vagy kezdik meg tanulmányaikat a szakképzésben. Ez azt jelenti, hogy ha ti még a korábbi rendszerben kezdtetek, akkor abban is fogjátok zárni a tanulmányaitokat.

Jó hír az is, hogy az eddigi szabályokkal ellentétben, idén a koronavírus-járvány miatt nem csak október 31-ig voltak érvényesek a diákigazolványok. Az új dátumot itt nézhetitek meg. Arról pedig, hogy pontosan kiknek jár a plasztikkártya, itt olvashattok.

Átalakított szakképzés: ezek a legfontosabb változások

Idén szeptembertől a szakképzési rendszer teljesen átalakult, és rengeteg olyan szabály lépett életbe, amely korábban nem létezett. A leggyakrabban ismételt kérdéseket és válaszokat most ebben a cikkben összegezzük.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

 

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.