Szakképzés átalakítása: „ha már megkezdtem a tanulmányaimat, akkor is vonatkoznak rám az új szabályok?” Felnőttképzés
Eduline

Szakképzés átalakítása: „ha már megkezdtem a tanulmányaimat, akkor is vonatkoznak rám az új szabályok?”

Pontosan kiket érint a szakképzési rendszer átalakítása? Vajon mindenkire vonatkoznak a szabályok, akik szeptembertől szakmát tanulnak, vagy csak az újonnan jelentkezőkre? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

Alapvető változás lesz szeptembertől, hogy a szakképző intézményekben - technikumokban és a szakképző iskolákban - és felnőttképzésben Szakmajegyzék váltja fel az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ). Az új rendszerben 759 féle szakma helyett 174 alapszakma közül válogathattok - az új alapszakmák leírását itt találjátok.

Fontos azonban kiemelni, hogy a szakképzési rendszer átalakulása csak azokat érinti, akik 2020 szeptemberétől kezdik meg tanulmányaikat a szakképzésben. Ez azt jelenti, hogy ha ti még a korábbi rendszerben kezdtetek, akkor abban is fogjátok zárni a tanulmányaitokat.

Mire számíthattok szeptembertől a szakképzésben?

Már rengetegszer írtunk róla, hogy a következő tanévtől átalakítják a szakképzést. Arról, hogy ez mit is jelent pontosan, itt olvashatjátok el az összegző cikkünket. Ha nappali képzésben fogtok tanulni, akkor a teljesítményetek alapján ösztöndíjban részesülhettek, amelyről itt írtunk részletesebben. Ezt az ösztöndíjat a duális képzésben a tanulmányaitok előrehaladtával munkabér váltja majd fel, amelynek összege szintén változott a korábbiakhoz képest - erről itt olvashattok bővebben.

Hány szakma megszerzése lesz ingyenes szeptembertől?

Szeptembertől átalakul a szakképzési rendszer. De vajon az ingyenesen megszerezhető szakmák számában is lesz változás? Itt a válasz.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.