Hány szakma megszerzése lesz ingyenes szeptembertől? Felnőttképzés
Eduline

Hány szakma megszerzése lesz ingyenes szeptembertől?

Szeptembertől átalakul a szakképzési rendszer. De vajon az ingyenesen megszerezhető szakmák számában is lesz változás? Itt a válasz.

Alapvető változás lesz szeptembertől, hogy a szakképző intézményekben - technikumokban és a szakképző iskolákban - és felnőttképzésben Szakmajegyzék váltja fel az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ). Az új rendszerben 759 féle szakma helyett 174 alapszakma közül válogathattok - az új alapszakmák leírását itt találjátok.

Fontos tudnotok, hogy az új szakképzési rendszerben két szamka megszerzése továbbra is ingyenes marad. Ugyanakkor ezen felül egy rövidebb ciklusú szakmai képzés keretében iskolai rendszerben szerzett szakképesítés megszerzését is támogatja az állam.

Lesznek további változások is

Ha kíváncsiak vagytok, hogy mire kell számítanotok a szakképzésben szeptembertől, olvassátok el az összefoglaló cikkünket - amit itt találtok. Szintén újdonság, hogy jövő áprilistól a szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető lesz a diákhitel. Ennek az összegéről és a feltételekről pedig itt olvashattok.

Mennyit kereshetnek a duális képzésben tanulók az új szakképzési rendszerben?

A duális képzések lényege, hogy a diákok már a tanulmányaikkal párhuzamosan munkaerő-piaci szereplőknél, vállalatoknál, cégeknél dolgoznak, így olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyeket később - a végzettség megszerzése után - hasznosítani tudnak. A gyakorlati helyek fizetnek is a tanulóknak. Mutatjuk, hogy mennyit.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.