Hány OKJ-s képzést végezhettek el ingyen? Lesznek változások Felnőttképzés
Eduline

Hány OKJ-s képzést végezhettek el ingyen? Lesznek változások

Milyen támogatásokra számíthattok az OKJ-s képzéseken, és mi változik szeptembertől? Itt vannak az infók, szabályok.

2020. szeptember 1-jétől az OKJ-t Szakmajegyzéknek fogják hívni, ugyanis erre változik a korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ) elnevezés. A még érvényben lévő 759 szakma helyett pedig 174 alapszakma közül válogathattok majd a Szakmajegyzékben.

Fontos tudni, hogy ebben a formában két szakma megszerzése továbbra is ingyenes marad. Valamint az állam az első és a második alapszakma megszerzése mellett egy szakmai képzésben megszerezhető szakképesítést is támogat - ezt korábban még Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára mondta.

A harmadikat rövidebb ciklusú szakmai képzés keretében iskolai rendszerben szerzett szakképesítés esetében szerezhetitek meg ingyen.

Ösztöndíj is járhat

Legalább ötven óra képzési időt elérő képzés vagy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű képzés esetén ösztöndíjat is kaphattok. Előbbi esetén a garantált bérminimum hetvenöt százalékát (ez jelenleg bruttó 157 950 forintot jelent) havonta, utóbbinál pedig az alapbér kéthavi összege járhat minden hónapban - erről nemrég jelent meg egy új kormányrendelet.

Milyen alapszakmákat tanulhattok szeptembertől?

Az OKJ-s képzések teljes kifutási ideje 2020. december 31., de szeptember 1-jétől már a Szakmajegyzékben található alapszakmákat oktatják majd a felnőttképzésekben. Mutatjuk, hogy a továbbfejlesztett szakképzési rendszerben milyen szakmák közül válogathattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés