Mini szótár (nem csak) szülőknek: miről beszélgetnek a gyerekek? Felnőttképzés
Eduline

Mini szótár (nem csak) szülőknek: miről beszélgetnek a gyerekek?

Sokszor felmerül, hogy a diákok megértéséhez néha szótár kellene. Ha ezt nem is, egy hasznos kvízt azonban összeállítottunk nektek. A zaklatott hangulatra, bajra utaló kifejezésekkel ugyanis, ha szülőként találkoztok, van esély arra, hogy időben a segítségükre legyetek és közbelépjetek, ha az indokolt.

Miből lehet megtudni, ha egy gyerek bajba kerül? Sajnos nem mindig derül ki, ha éppen valaki piszkálja, kellemetlen helyzetbe hozza az iskolában vagy annak falain kívül, ugyanis ezt sokszor eltitkolják. Segíteni így végképp nehéz.

Anélkül, hogy minden pillanatukat aggódva (meg)figyelnétek, jó, ha időről időre megpróbáljátok memorizálni, és lépést tartani a számotokra új kifejezésekkel. Hiszen könnyen találkozhattok vészhelyzetről árulkodó jelekkel, de amíg nem ismeritek fel ezeket, nem is tudjátok a helyükön kezelni őket. Ehhez tehát érdemes közelebb kerülnötök a nyelvhasználatukhoz.

Vannak bizonyos kulcsszavak - főként angolból átvett kifejezések - amelyeket gyakran használnak a diákok (is), és egyáltalán nem csak a számítógépes játékokkal kapcsolatban. Online zaklatás, kamu profilok, sértő kifejezések – ezekhez kapcsolódóan mindegyiknek van legalább egy, nagy valószínűséggel idegen nyelvi megfelelője, rövidítése. Teszteljétek, a következőkkel találkoztatok-e már, és ha igen, akkor ténylegesen jól értették-e, hogy pontosan miről is lehet szó.

Mi lehet tehát az aktuális téma, ha a gyerekek a következő szavakat, kifejezéseket használják? Itt találjátok a tesztet:

Az eredményért görgessetek a lap tetejére.

Ha több teszet is kipróbálnátok, kattintsatok ide.

Filmek és sorozatok, amelyeket minden szülőnek látnia kell a gyerekek zaklatásáról

Egyre sűrűbben kerül elő a zaklatás témaköre, ugyanis ez napjaink egyik legnagyobb problémája, ami a gyerekeket érinti. A szülők és tanárok sokszor észre sem veszik az árulkodó jeleket, pedig, ha nem kezelik időben a problémát, annak sajnos rossz vége lehet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés