Keresztféléves felvételi: OKJ-s képzések is indulnak februártól Felnőttképzés
Eduline

Keresztféléves felvételi: OKJ-s képzések is indulnak februártól

Az ingyenesen megszerezhető, iskolarendszerű OKJ-s képzések szeptemberben és februárban indulnak általában. Vagyis az utolsó, még nem változott iskolarendszerű képzésekre januárban lehet majd jelentkezni. Mutatjuk, hol találjátok a képzéseket.

Az iskolarendszerű képzések szeptemberben, vagy – keresztféléves képzések esetében – februárban indulnak. Ez azt jelenti, hogy közeledik az utolsó olyan lehetőség, amellyel még a jelenleg meglévő szakmák közül választhattok ingyenes képzés formájában, ugyanis szeptembertől jelentősen átalakul a képzési kínálat.

Hol lehet böngészni a képzések között?

A különböző OKJ-s képzéseket az Országos Képzési Jegyzékben találjátok meg - itt szakképesítés, megye, szakképzési centrum, valamint tagintézmény szűrésével is kereshettek. Ha pedig azt néznétek meg, egyáltalán milyen képzések közül válogathattok, a szakképzések adatbázisát kell, hogy letöltsétek. Fontos, hogy a 2019-es táblázatot töltsétek le, ugyanis a 2020-as már a jövő szeptemberben induló képzéseket tartalmazza.

Ezek közül mind ingyenes?

Csak iskolarendszerű szakképzést szerezhettek ingyen, és csak olyan oktatási intézményben, amely állami támogatásban részesül - ezt fontos, hogy már a képzések böngészésekor tudjátok. Az ajánlott keresőben csak ilyen típusúakat találtok, mivel az ingyenes képzések zömét a szakképzési centrumokhoz tartozó iskolák indítják, de néhány egyházi és alapítványi iskola is szervez ingyenes képzéseket.

Mennyi idő elvégezni?

Az érettségire épülő képzések 2-3 évesek, a ráépüléseket pedig 0,5-2 év alatt végezhetitek el. A tanfolyami - vagyis nem iskolarendszerű - képzés hosszát óraszámban adják meg, ezekről bővebben itt olvashattok.

A 2020. szeptember 1-jétől megszerezhető szakmák számát radikálisan lecsökkentette az Országos Képzési Jegyzék módosításáról szóló kormányrendelet. Arról, hogy mit és milyen formában tanulhattok szeptembertől, itt olvashattok.

Radikálisan átalakul az OKJ-s képzések listája, eltűnnek a legnépszerűbb szakmák is

A népszerű pénzügyi képzések zöme és más, a 2018-as toplistában szereplő képesítések sem lesznek többé önálló szakmák. A 2020. szeptemberében életbe lépő Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) ugyanis az eddiginél jóval kevesebb képzést tartalmaz, és azok nagy részét is csak iskolai rendszerű képzésben lehet majd megszerezni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés