OKJ-s képzéseket kerestek? Itt érdemes elkezdenetek a böngészést Felnőttképzés
Eduline

OKJ-s képzéseket kerestek? Itt érdemes elkezdenetek a böngészést

Elkezdenétek valamilyen OKJ-s képzést, de nem tudjátok, hogy hol érdemes kutakodnotok? Mutatjuk hol találjátok a szakmák listáját, és mire kell figyelnetek a képzés kiválasztásakor!

Ha OKJ-s képzésre jelentkeztek kétféle típus közül választhattok: vannak a közoktatás részét képező iskolai rendszerű szakképzések, illetve az iskolarendszeren kívüli tanulási lehetőségek. Fontos, hogy a két típus közül csak az iskolarendszerű képzéseket végezhetitek el ingyen – ezeket általában szakképzési centrumokhoz tartozó iskolák indítják, de néhány egyházi és alapítványi iskola is szervez ingyenes képzéseket. Az iskolarendszerű képzések nappali, esti vagy levelező formában, szeptemberben, vagy – keresztféléves képzések esetében – februárban indulnak.

Az iskolarendszeren kívüli tanfolyamok fizetősök, viszont előnyük, hogy ezek rövidebbek, nem csak fél évente indulnak és ütemezésük jobban igazodik a munkaidőhöz. A tandíj összegét a képzést szervező iskola határozza meg.

Itt az idei lista: ezekkel a szakmákkal rövid idő alatt munkát találhattok

Milyen képzésekkel helyezkedhettek el könnyedén? A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán fent van a 2019/2020-as ösztöndíjra jogosító hiány-szakképesítések listája.

Az OKJ-s képzések listáját a nive.hu-n találjátok – a szakképesítés-keresőjében szakképesítés, megye, szakképzési centrum és tagintézmény alapján is böngészhettek. Az Országos Képzési Jegyzékben a TK (tanfolyami képzés) jelzéssel ellátott szakmák fizetősek, a többi képzés viszont ingyenesen elvégezhető – ha csak ezek érdekelnek titeket, a szakképzési centrumok kínálatát nézzétek meg.

Az oldal arra is felhívja a figyelmet, hogy az 54-es számjegyekkel kezdődő azonosítóval ellátott képzések érettségi végzésre épülnek – ezek általában kétéves képzések és technikusi végzettséget adnak.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés