OKJ-s képzéseket kerestek? Itt érdemes elkezdenetek a böngészést Felnőttképzés
Eduline

OKJ-s képzéseket kerestek? Itt érdemes elkezdenetek a böngészést

Elkezdenétek valamilyen OKJ-s képzést, de nem tudjátok, hogy hol érdemes kutakodnotok? Mutatjuk hol találjátok a szakmák listáját, és mire kell figyelnetek a képzés kiválasztásakor!

Ha OKJ-s képzésre jelentkeztek kétféle típus közül választhattok: vannak a közoktatás részét képező iskolai rendszerű szakképzések, illetve az iskolarendszeren kívüli tanulási lehetőségek. Fontos, hogy a két típus közül csak az iskolarendszerű képzéseket végezhetitek el ingyen – ezeket általában szakképzési centrumokhoz tartozó iskolák indítják, de néhány egyházi és alapítványi iskola is szervez ingyenes képzéseket. Az iskolarendszerű képzések nappali, esti vagy levelező formában, szeptemberben, vagy – keresztféléves képzések esetében – februárban indulnak.

Az iskolarendszeren kívüli tanfolyamok fizetősök, viszont előnyük, hogy ezek rövidebbek, nem csak fél évente indulnak és ütemezésük jobban igazodik a munkaidőhöz. A tandíj összegét a képzést szervező iskola határozza meg.

Itt az idei lista: ezekkel a szakmákkal rövid idő alatt munkát találhattok

Milyen képzésekkel helyezkedhettek el könnyedén? A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán fent van a 2019/2020-as ösztöndíjra jogosító hiány-szakképesítések listája.

Az OKJ-s képzések listáját a nive.hu-n találjátok – a szakképesítés-keresőjében szakképesítés, megye, szakképzési centrum és tagintézmény alapján is böngészhettek. Az Országos Képzési Jegyzékben a TK (tanfolyami képzés) jelzéssel ellátott szakmák fizetősek, a többi képzés viszont ingyenesen elvégezhető – ha csak ezek érdekelnek titeket, a szakképzési centrumok kínálatát nézzétek meg.

Az oldal arra is felhívja a figyelmet, hogy az 54-es számjegyekkel kezdődő azonosítóval ellátott képzések érettségi végzésre épülnek – ezek általában kétéves képzések és technikusi végzettséget adnak.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.

Hirdetés
Nem maradnak el az idei gólyatáborok, de védettségi igazolványra minden elsőévesnek szüksége lesz Campus life Szabó Fruzsina

Nem maradnak el az idei gólyatáborok, de védettségi igazolványra minden elsőévesnek szüksége lesz

Van, ahol gyorstesztekkel és napi kötelező lázméréssel, máshol állandó egészségügyi stábbal, betegszobával, fertőtlenítőpontokkal készülnek az idei egyetemi gólyatáborokra a szervezők. Bár a legtöbb felsőoktatási intézményben azzal számolnak, hogy a koronavírus-járvány miatt idén nem kell majd lefújni a programokat, a szabályok szigorúak: csak azok az elsőévesek gólyatáborozhatnak, akiknek van védettségi igazolványuk.