Nem volt elég hangtechnikai eszköz az iskolában, a recsegő iskolarádión játszották le a feladatot Érettségi-felvételi
Csik Veronika

Nem volt elég hangtechnikai eszköz az iskolában, a recsegő iskolarádión játszották le a feladatot

Egy gyöngyösi gimnáziumban nem volt elég minőségi magnó, e-tábla vagy számítógép, ezért múlt héten a vizsgán az iskolarádión játszották le az angolérettségi szövegértési feladatát.

Több, a gyöngyösi Berze Nagy János Gimnáziumban érettségiző diák is aggódik a múlt heti emelt szintű angol érettségi eredményi miatt - állítja a Népszava. Az oldal szerint a vizsgaszervezők úgy döntöttek: a hallás utáni szövegértés feladatokhoz kapcsolódó hanganyagot nem számítógépen, digitális magnón vagy interaktív táblákon, hanem a régi iskolarádiós hangszórókon keresztül játsszák le a vizsgázóknak.

Úgy tudni, egy érintett diák aznap délután felhívta az Oktatási Hivatalt és a Heves Megyei Kormányhivatalt is, de azt mondták neki, a vizsgát követő két órán belül kellett volna panaszt tennie, így már nem tudnak mit tenni.

Hogy fordulhatott elő ilyen?

Egy tanárnő a Népszavának azt mondta az esetről: járványügyi szabályok miatt kevesebb diák vizsgázhatott egy teremben ez viszont ahhoz vezetett, hogy az egyes vizsgatermeket nem tudta ellátni az iskola megfelelő számú hangtechnikai eszközzel - egyébként a vizsgán magnón, e-táblán vagy számítógépen szokták lejátszani a hallás utáni szövegértés feladatait, úgy néz ki, ez nem jött össze.

Mi az a kétórás szabály?

Az érettségi rendeletben az szerepel,

amennyiben az írásbeli vizsga lebonyolítása során a vizsgázó szerint az e rendeletben és az adott vizsgatárgy központi vizsgakövetelményeiben foglalt vizsgaszervezési technikai jellegű előírásokat megszegték, az írásbeli vizsga lezárását követő két órán belül az írásbeli vizsga helyszínén, a kormányhivatal megbízottjánál a kormányhivatalnak címzett írásbeli észrevételt tehet."

Nagyon fontos, hogy a határidő jogvesztő, igazolásnak helye nincs - áll a rendeletben, így ha hasonló szabálytalanságot tapasztaltok a még hátralévő nyelvi vizsgákon, ne feledjétek ezt a szabályt.

(Borítóképünk illusztráció)

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Hirdetés