"Azt kérték a diákoktól, amit ezen a szinten tudni kell" Érettségi-felvételi
Eduline

"Azt kérték a diákoktól, amit ezen a szinten tudni kell"

Jók a témák, a szövegek és a feladatok is megfelelnek a középszintű érettségi B1-es szintjének – mondta a középszintű németérettségiről Székely Martin angol-német szakos nyelvtanár az Eduline-nak.

Az olvasott szöveg értését mérő rész négy feladatának megoldására 60 percet kaptak a középszinten érettségizők – Székely Martin szerint nem biztos, hogy ennyi idő mindenkinek elég volt. A témákat ugyanakkor nagyon jónak tartja, „egyik sem unalmas, sőt kifejezetten edukatív szövegeket kellett elolvasni”.

„Az első és a második szöveg A2-es szintű, nem éri el a B1-es szintet, mind a szókincs, mind a kérdések ennek megfelelőek. A harmadik szöveg témája – ABF, die allerbeste Freundin – nagyon jó választás, ennél személyesebb, az érettségizőket jobban érdeklő témát nem is találhattak volna. A 3. és a 4. feladat szövege talán egy kicsit hosszú, ezek már a B1-es szintnek felelnek meg” – mondta a német-angol szakos nyelvtanár, aki Youtube-csatornáján is rendszeresen foglalkozik nyelvtanulási témákkal. Hozzátette: a diákoknak általában a negyedik feladattal szokott problémájuk lenni. Ennél mondatrészleteket kell visszailleszteni a szövegbe, a feladat „szókincsben és nyelvtanilag is azt kéri a diákoktól, amit ezen a szinten tudni kell”.

A nyelvhelyességi feladatsort 30 perc alatt kellett megoldani, „a témák itt is nagyon jók, az önkéntes munkáról szóló például empátiára próbál tanítani, de az e-sport témáját is nagyon szeretik a diákok”. A feladatok azoknak a nyelvtani elemeknek az ismeretét kérik számon, amit ezen a szinten elvárnak a vizsgázóktól. „A második feladat például a prepozíciókról szól, várható volt, hogy lesz ilyen feladat” – mondta Székely Martin, hozzátéve: a nyelvhelyességi részt korrektnek tartja, 30 perc alatt meg lehetett oldani.

Az íráskészséget mérő részben a középszinten érettségizőknek két szöveget kellett írniuk – az első műfaja baráti levél, hétvégi programlehetőségekről kellett tanácsot adni. „Kifejezetten tetszik, hogy a gechillt szót beletették a szövegbe, hiszen a németek is egyre több angol kifejezést használnak, jónak tartom, hogy ezt is megmutatták a feladat készítői. Ugyanakkor csillaggal meg is jelölték, és elmagyarázták, mit jelent a kifejezés” – mondta. A nyelvtanár a második feladat témáját is jónak tartja, „ez szintén edukatív téma, hiszen arról kellett fórumbejegyzést írni, hogyan érdemes a pénzzel bánni. Itt a diákok önmagukból is meg tudtak mutatni valamit: hogyan gondolkodnak, milyen a személyiségük. Ezeknél a feladatoknál lehetett szótárt használni, egy-két szót kikereshettek, de nem gondolom, hogy a feladatok szókincsével problémájuk lett volna” – magyarázta. 

A németérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok:

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

 

Hirdetés