Pontozás az érettségin 2021-ben: így értékelnek a fő tárgyakból Érettségi-felvételi
Eduline

Pontozás az érettségin 2021-ben: így értékelnek a fő tárgyakból

Véget ért az érettségi első hete, vizsgáztatok már magyarból, matekból, töriből és két idegen nyelvből: angolból és németből. Mutatjuk, hogy hogyan pontoznak ezekből a tárgyakból titeket, és hogy milyen százalék milyen jegynek felel majd meg.

Magyar

Összesen 100 pontot szerezhettek a középszintű feladatsorral magyarból. Középszinten 40 pont szerezhető a szövegértésért, 10 pont az első feladatrész szövegalkotásáért. A második rész pontozása a következőképpen néz ki: tartalmi minőségért 25 pont, szövegszerkezetért 5 pont, nyelvi igényességért 10 pont járhat. Ezeken kívül pedig összesen 10 pontot szerezhettek a helyesírásért, írásképért - 8 pontot előbbiért, 2 pontot az utóbbiért.

Emelt szinten szintén hasonlóan 100 pont szerezhető: a szövegértési és nyelvi, irodalmi műveltségi feladatsorral 40, a szövegalkotási feladatokkal 50 pont, a maradék 10 pont pedig ugyanúgy helyesírásért, írásképért jár, mint középszinten.

Matek

A középszintű írásbelin összesen 100 pontot lehet összegyűjteni: az első feladatrészben maximum 30, a másodikban pedig maximum 70 pontot szerezhettetek. Emelt szinten matekból 51 maximális ponttal az első részben, és 64 pontttal a második részben összesen 115 pontot érhettek el.

Töri

Összesen száz pontot szerezhettek a törirérettségi két feladatsorával középszinten. Az egyszerű, rövid választ igénylő feladatokért 50, míg a esszéfeladatokért szintén 50 pont járhat. Emelt szinten a pontozás ugyanígy néz ki.

Angol és német

Összesen 117 pontot kaphattok a középszintű idegen nyelvi érettségiken. A négy részből álló vizsgák pontozása a következőképpen néz ki: szövegértés 33 pont, nyelvhelyesség 18 pont, íráskészség 33 pont, hallott szövegértés 33 pont. Emelt szinten valamivel másabb a helyzet: ott minden vizsgarészért 30 pont járhat, ezért a megszerezhető összpontszám 120 pont.

A jegyek pedig a következőképpen alakulnak a megszerzett százalékok alapján közép- és emelt szinten:

Középszintű érettségi

80-100%

Jeles (5)

60-79%

Jó (4)

40-59%

Közepes (3)

25-39%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Emelt szintű érettségi

60-100%

Jeles (5)

47-59%

Jó (4)

33-46%

Közepes (3)

25-32%

Elégséges (2)

0-24%

Elégtelen (1)

Ha nincs meg a 25 százalék

A középszíntű érettségin idén ha nem éritek el a 25 százalékot, de a 12 százalékot igen, akkor szóban javíthattok.

A 2021-es érettségivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Indul a szavazás: melyik az ország legkülönlegesebb egyetemi épülete? Campus life Eduline

Indul a szavazás: melyik az ország legkülönlegesebb egyetemi épülete?

Egy ikonikussá vált körcsarnok a Dudujka-völgyben, egy érdekes campus-kísérlet Piliscsabán, planetárium az egri egyetem tetején, monumentális díszudvar Debrecenben. Tizenkét különleges egyetemi épületet mutatunk be, cikkünk végén szavazhattok is arra a campusra, amelyik a legjobban tetszik. (A fővárosi egyetemeket hiányoló olvasóinknak mondjuk: cikksorozatunk következő részében Budapesten nézünk körül.)