Burzsoázia, politikai rendőrség, osztályharc: a szovjet ideológiáról szóló esszéfeladat megoldása Érettségi-felvételi
Eduline

Burzsoázia, politikai rendőrség, osztályharc: a szovjet ideológiáról szóló esszéfeladat megoldása

A középszintű történelemérettségi második rövid esszéjének megoldási javaslatát itt találjátok.

12 feladat 50 pontért: nálunk már megnézhetitek, jól oldottátok-e meg a rövid feladatokat

A hűbériség - itt a középszintű történelemérettségi első rövid esszéjének megoldása

Az második rövid esszé megoldási javaslatát itt találjátok: 

14. Szovjetunió, ideológia

Az októberi (novemberi) forradalom  1917 novemberében (T1)megdöntötte a cári rendszert Oroszországban és létrejött a bolsevikok által vezetett Szovjet-Oroszország (T2).  Az új állam politikai és gazdasági berendezkedése a kommunista ideológia (K1) alapján épült ki, aminek az alapjait a XIX. század második felében Marx és Engels fektette le, majd a XX. század  elején Oroszországra vonatkoztatva Lenin dolgozta át (bolsevizmus) (E1).  Az ideológia lényege, hogy a kapitalizmus (K1)egy igazságtalan társadalmi-gazdasági rendszer (K2), amelyben a burzsuázia (K1)elnyomja és kizsákmányolja a proletáriátust.  A munkásoknak és a velük szövetségben álló parasztoknak forradalmi úton (E1) kell magukhoz ragadni a hatalmat és fel kell számolniuk az előző rendszer maradványait. A kommunizmushoz vezető út első szakasza a proletárdiktatúra időszaka, amelynek során a munkásságnak és a parasztságnak kemény eszközökkel le kell győzni az előző társadalmi-gazdasági rendszer kedvezményezettjeit E1 (földbirtokosok, burzsuák, kulákok), akik az új rendszer ellenségei (F).  A politikai rendőrség, a „kommunista párt ökle” ezért a származás alapján el tudja dönteni, hogy ki az ellenség és ennek megfelelően lép fel az adott személlyel szemben (F). Ezekben az eljárásokban el kell vonatkoztatni a jogállami, vagy büntetőjogi elvektől, a bűnösség pedig egyszerűen származási alapon meghatározható (F). A proletárdiktatúra időszakában ezt az eljárást kell követnie a CSEKA (K1)(politikai rendőrség tagjainak, majd a szocializmus építése során, amikor fokozatosan teret nyer az állami tulajdon a magántulajdonnal szemben (E2) már enyhülhetnek az állam eszközei. A kívánt cél a kommunista társadalom felépítése, ahol mindenki egyenlő és nincs magántulajdon (E2). Ez az ideológiai küzdelem alapvetően meghatározta a Lenin halála (1924) utáni, Sztálin által vezetett Szovjetunó életét (E2).

A törirettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok: 

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Hirdetés