Túl nehéz volt a középszintű matekérettségi, már el is indítottak egy petíciót a ponthatárok csökkentéséért Érettségi-felvételi
Eduline

Túl nehéz volt a középszintű matekérettségi, már el is indítottak egy petíciót a ponthatárok csökkentéséért

Túl nehéz volt az idei középszintű matekérettségi - a végzős középiskolások egy része szerint a feladatsor összeállítói nem vették figyelembe, hogy ez az évfolyam több mint egy éve otthonról tanul. Nem haboztak: petíciót indítottak.

Még alig ért véget az idei matekérettségi, már közel 1000-ren írták alá azt a petíciót, amelyben a mai vizsga ponthatárainak csökkentését követelik a diákok.

A mostani (2021-es) matematika érettségi mindenki szerint nehéz volt, és olyan feladatokkal találkoztunk, amikkel eddig soha

- olvasható a petícióban. A diákok leginkább azt sérelmezik, hogy a feladatsor összeállítói nem vették figyelembe a 2020 márciusa óta kialakult helyzetet, az iskolabezárásokat és azt, hogy nem volt alkalmuk rendesen felkészülni a matekérettségire. "A digitális oktatás esélyt sem adott arra,hogy ismereteinket még jobban elsajátítsuk, és a lehető legjobb tudásunk szerint alkalmazzuk a feladatlap megoldásánál" - tették hozzá. Ezért azt kérik, hogy csökkentsék a ponthatárokat - ez főleg azoknak jönne jól, akik csak a kettesre hajtanak és nem szeretnének továbbtanulni, hiszen a felsőoktatási felvételin nem a vizsgák pontszáma és érdemjegye, hanem az elért százalék számít.

Egy végzős akkor megy át az érettségin, ha az összpontszám legalább 25 százalékát megszerzi. Ha valaki 12 százaléknál többet gyűjt, de 25 százaléknál kevesebbet, szóban javíthat.

Hiába gyakoroltam olyan sokat, ez sokkal nehezebb volt, mint az elmúlt X év. Majdnem egy éve online tanulunk, és semmi megértéssel nem voltak erre. Sokkal nehezebb volt

írta egyik olvasónk. Az Eduline-nak nyilatkozó diákokat és a Facebook-oldalunkon kommentelőket is megosztotta a mai középszintű feladatsor. Többek szerint évek óta ez volt a legnehezebb matekérettségi, mások ezzel szemben teljesen átlagosnak tartották. "Szégyelljék magukat azok, akik ilyen feladatokat raktak össze 1,5 év kihagyás utan" - írta egyik olvasónk. Egy végzős diák szerint azonban "hasonló szinvonalú" volt a feladatsor, mint amilyeneket gyakorolt.

Krasznai Blanka, a Studium Generale matekszekciójának a vezetője úgy véli, sokaknak nehezebb otthonról tanulni. Ahogyan azt korábban az Eduline-nak elmondta, „három félév online tanulás után egy ennél könnyebb kérdéssor is okozhatott volna nehézségeket”. Szerinte sok olyan témakör volt az idei középszintű vizsgában, amely az utolsó évben kerül elő vagy akkor ismétlik azokat a diákok, ez pedig plusz nehézséget jelenthetett, hiszen november eleje óta minden középiskolás otthonról tanul.

A matekérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt olvashatjátok: 

Hirdetés