Cukorbetegség vagy epilepszia esetén is járhat többletpont a felvételin? Érettségi-felvételi
Tóth Alexandra

Cukorbetegség vagy epilepszia esetén is járhat többletpont a felvételin?

Utánajártunk, hogy a tartós vagy krónikus betegségekért kaphattok-e pluszpontot.

Esélyegyenlőség jogcímen 40 pontot kaphattok a felsőoktatási felvételin. De vajon mi tartozik ebbe bele?

Ha tartós vagy krónikus betegségem van, akkor is kaphatok pluszpontot?

Sajnos nem, ugyanis esélyegyenlőség címszó alatt a hátrányos helyzetű, fogyatékossággal élő, illetve gyereket gondozó felvételizőknek jár a többletpont. A tartós vagy krónikus betegség (pl. cukorbetegség, szénanátha, ételallergia, lisztérzékenység, epilepszia stb.) pedig nem minősül fogyatékosságnak - ahogyan a tanulási nehézség sem.

Fogyatékosság jogcímen kaphat többletpontot a mozgásszervi fogyatékosssággal élő, az érzékszervi fogyatékossággal élő, a beszédfogyatékos (diszfázia, diszlália, diszfónia, dadogás, hadarás, afázia, orrhangzós beszéd, dizartria, mutizmus, súlyos beszédészlelési és beszédmegértési zavar, centrális pöszeség, megkésett beszédfejlődés stb.), a pszichés fejlődési zavarral (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, diszortográfia, hiperaktivitás és figyelemzavar, magatartásszabályozási zavar stb.), vagy autizmus spektrum zavarral küzdő jelentkező. Ezek a nemzeti köznevelési törvényben meghatározott sajátos nevelési igénynek felelnek meg.

A fogyatékosságot, illetve a sajátos nevelési igényt részletes szakértői véleménnyel kell igazolni. A fogyatékosság megnevezését és/vagy a BNO-kódját rögzíteni kell az E-felvételiben - olvasható a felvételi tájékoztatóban. Az is nagyon fontos, hogy az adott állapotnak a felvételi tájékoztató megjelenése és 2021. július 8. - a hiánypótlás határideje - között fenn kell állnia.

Arról, hogy mikor jár pluszpont hátrányos helyzetért, illetve gyermekgondozásért, itt írtunk korábban.

A 2021-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés