Így "puskázhattok" az érettségin: minden, amit az atlaszhasználatról tudni kell Érettségi-felvételi
Csik Veronika

Így "puskázhattok" az érettségin: minden, amit az atlaszhasználatról tudni kell

A történelmi atlasz is a legjobb legális puskák közé tartozik, tényleg mindent megtaláltok benne, ami csak kell: évszámokat, ábrákat és uralkodói adatokat. De mikor és hogyan érdemes használni? Cikksorozatunk második részében az atlaszhasználattal foglalkozunk.

Badacsonyi Panna, a Studium Generale történelem szekcióvezetője és Nyikos Márton a szekció oktatásért felelős középvezetője segítettek nekünk abban, hogyan érdemes használni az atlaszt az érettségin és miért kell már a felkészülés alatt jobban megismerni a töriérettségi "legális puskáját".

Az atlaszhasználatra vonatkozó szabályok nem változtak a tavalyi évhez képest, középszinten végig lehet atlaszt használni, emelt szinten csak a második – esszékérdéseket tartalmazó – részhez - magyarázza Badacsonyi Panna. A 2021-es érettségin is a kronológiamentes atlaszokkal lehet csak bemenni az érettségire - pontosan ezeket az atlaszokat használhatjátok:

- Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903
- Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/1
- Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/2

Az SG szekcióvezetője szerint a segédeszköz az idő és tér elhelyezéséhez jelenthet nagy segítséget az esszéfeladatoknál. "A tesztfeladatoknál viszont lehet, hogy csak időveszteség egy-egy évszám ellenőrzése. A 12 rövid feladatban ugyanis a források nagyon egyértelműen meghatározzák, hogy pontosan mire kell válaszolni. Ilyenkor sokszor csak zavaró az atlasz, sőt középszinten nagyon kevés évszámot kérdeznek, általában egy darabot" - mondja a szekcióvezető.

Jelölők és post it-ek

Sajnos a vizsgákra csak „szűz”, azaz jegyzet és jelölésmentes atlaszokat vihettek – ezt a felügyelőtanárok ellenőrizhetik is. 

Ritka az az iskola, ahol megengedik, hogy benne hagyjátok a jelöléseket – mondja a szekcióvezető. Szerinte inkább jobb, nem bejelölve vinni az atlaszt a vizsgára, ugyanis az írásbeli előtt kellemetlenebb kiszedni az összes jelölést. 

Azért, hogy ne legyen időveszteség az atlaszhasználat, mindenképp nézzétek meg, hol találhatjátok meg a népszerű témakörökhöz tartozó térképeket - tanácsolja Badacsonyi Panna.

Extra tipp: Ha egy témát kell feldolgozni, akkor egyetlen atlaszoldalt is elég megkeresni, hiszen aki jó helyen keres, mindent megtalálhat. Ezért is fontos, hogy mindenki jól ismerje az atlaszt már a vizsga előtt. 

A cikksorozatunk első részét, amiben az otthoni tanuláshoz adtunk néhány tippet, itt találjátok.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat, itt pedig feliratkozhattok hírlevelünkre. A 2021-es érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Hirdetés