A szlovén érettségiző diákok mindössze tizenhét százaléka jelentkezett oltásra Érettségi-felvételi
Eduline/MTI

A szlovén érettségiző diákok mindössze tizenhét százaléka jelentkezett oltásra

Az oltás önkéntes, a diákoknak pedig hétfőn délig kellett jelentkezniük a lakhelyükhöz legközelebb lévő oltóközpontokban.

Szlovéniában a kormány múlt héten döntött arról, hogy a diákok bekerültek az elsőbbséggel oltandók csoportjába. A 18. életévüket betöltő tanulókat az AstraZeneca, a 18 éven aluliakat pedig a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltják be. A rendelet közel 17 ezer tanulót érint, ebből 2625-en kérték az oltást, 47 közülük 18 éven aluli.

A kormány döntését korábban Vesna Kerstin Petric, az egészségügyi minisztérium munkatársa azzal indokolta, hogy azt szeretnék, ha a diákok nyugodt körülmények között, biztonságban készülhetnének a május 4-én kezdődő érettségi vizsgákra.

Nem mindenhol lesznek idén érettségik

Több európai országban törölték az idei érettségit a koronavírus-járvány miatt, máshol megtartják ugyan a középiskolai záróvizsgákat, de a diákok kapnak majd némi könnyítést. Van, ahol online írásbeliket és szóbeliket tehetnek a végzősök, máshol pedig abban reménykednek, hogy május végére, június elejére csitul majd a járvány, így hagyományos formában lehet majd megszervezni az érettségi vizsgákat. A külföldi körképünket itt találjátok.

Mindeközben már itthon is kiderült, mi lesz az idei érettségik sorsa: néhány kivételtől eltekintve csak írásbeli érettségik lesznek. Arról, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak a 2021-es érettségikre, itt írtunk korábban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés