Elindult a tavaszi ügyintézés: minden, amit a teendőkről, határidőkről és szabályokról tudni kell Érettségi-felvételi
Csik Veronika

Elindult a tavaszi ügyintézés: minden, amit a teendőkről, határidőkről és szabályokról tudni kell

Tegnap indult a tavaszi ügyintézés a 2021-es felvételiben, mi pedig összeszedtünk minden fontos teendőt, határidőt és elintéznivalót, amire figyelnetek kell a következő hetekben.

A felvételi eljárásban április közepétől július 8-ig van lehetőségetek adatokat módosítani, a jelentkezéskor még rendelkezésre nem álló dokumentummásolatokat benyújtani, jelentkezési helye(ke)t visszavonni, valamint egy alkalommal sorrendet módosítani. Mit jelentenek ezek pontosan?

Adatmódosítás

Fontos, hogy ha erre van szükségetek, akkor bizonyos személyes adatok módosítását dokumentummal is igazolnotok kell (pl. névváltozás, állampolgárság változása, tévesen megadott személyes adatok korrigálása), amit az E-felvételibe is fel kell tölteni.

Dokumentumpótlás

Most szereztek nyelvvizsgát, olyan bizonyítványt, ami többletpontot ér? Azt is ebben az időszakban kell feltöltenetek. A 2021. február 15. után letett államilag elismert nyelvvizsgáknál "csak" meg kell adnotok a bizonyítvány adatait (nyelvvizsga nyelve, foka, típusa, bizonyítvány száma, anyakönyvi száma, kiállításának dátuma).

Sorrendmódosírás - mikor érdemes?

Akkor érdemes sorrendet módosítani, ha valamiért megváltozott a preferencia-sorrendetek - azaz már nem az az első egyetem vagy szak, ami a jelentkezés leadásakor volt. Például, ha időközben rájöttetek, hogy a mérnökinformatikus szak helyett inkább a mechatronikai mérnök lesz az igazi.

Ezzel nincs is baj, ha mind a két szak szerepel a listátokban, akkor egy kattintással megcserélhetitek a sorrendet. Viszont nagyon fontos, hogy sorrendmódosítás címszó alatt csak a jelentkezéskor megadott szakok elbírálási sorrendjén lehet változtatni, teljesen új képzést nem vehettek fel.

Ez alól viszont kivétel a megjelölt jelentkezési hely másik – még meg nem jelölt – finanszírozási formájának felvétele. Tehát, ha például biztosak vagytok benne, hogy a pszichológia a ti szakotok, de biztosra mennétek az önköltséges képzés megjelölésével, akkor ha a jelentkezéskor nem tettétek, ezt felvehetitek a listába - viszont csak a már megjelölt egyetem, már megjelölt képzési formájában vehetitek fel a szakot, csak a finanszírozási forma lehet más.

Érdemes jól átgondolni a döntést, ugyanis a jelentkezési sorrend kizárólag egyszer módosítható, legkésőbb 2021. július 8-ig. Ez azt jelenti, hogy az esetleges sorrendmódosítás után többször már nem lehet változtatni a sorrenden, illetve a már benyújtott sorrend-módosítási kérelmet sem lehet visszavonni.

Nem érdemes változtatni viszont akkor, ha valahol nem sikerült az alkalmassági vizsgátok, ugyanis a sikertelen vizsga miatt egyébként sem kerülhettek be az adott szakra, függetlenül attól, hogy azt hányadik helyen jelöltétek meg. Szintén nincs értelme sorrendet módosítani akkor, ha egy képzéssel kapcsolatban meggondoltátok magatokat és egyáltalán nem szeretnétek oda jelentkezni, ezért mondjuk a lista végére tennétek. Ilyen esetben érdemesebb a jelentkezési hely visszavonását választani – ez ugyanis nem számít sorrendmódosításnak, arra ettől függetlenül lesz lehetőségetek.

Jelentkezési hely visszavonása - kinek való?

Ha biztosak vagytok abban, hogy egy szakra nem szeretnétek bekerülni (akkor sem, ha esetleg a pontszámaitok alapján felvennének benneteket), akkor érdemes egy helyet visszavonni.

Fontos azonban, hogy a jelentkezési hely visszavonása – kizárása – a már befizetett kiegészítő eljárási díj összegét (amennyiben van) nem csökkenti, a már befizetett díj nem is igényelhető vissza.

Arra is érdemes figyelni, hogy ha visszavonjátok valamely jelentkezési helyeteket, azt a későbbiekben nem tudjátok újra aktiválni, visszaállítani. Illetve a visszavont jelentkezés helyett nem lesz lehetőségetek új jelentkezési hely megjelölésére. Így ezt a döntést is nagyon át kell gondolni.

A 2021-es felvételivel kapcsolatos legfrissebb híreiket itt olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés