Meddig változtathattok a szakok sorrendjén a 2021-es felvételin? Érettségi-felvételi
Tóth Alexandra

Meddig változtathattok a szakok sorrendjén a 2021-es felvételin?

Hányszor módosíthattok? Ezeket minden felvételizőnek tudnia kell.

A jelentkezési sorrenden egy alkalommal tudtok majd módosítani április 19. után - miután elkezdődik az ügyintézési időszak -, legkésőbb 2021. július 8-ig.

Mikor érdemes változtatnotok?

Ha valamiért megváltozott a preferencia-sorrendetek - azaz már nem az az első egyetem vagy szak, ami a jelentkezés leadásakor volt. Például, ha időközben rájöttetek, hogy a mérnökinformatikus szak helyett inkább a mechatronikai mérnök lesz az igazi.

Az viszont nagyon fontos, hogy erre csak akkor van lehetőségetek, ha mind a két szak szerepel a listátokban. Sorrendmódosítás címszó alatt ugyanis csak a jelentkezéskor megadott szakok elbírálási sorrendjén lehet változtatni, teljesen új képzést nem vehettek fel.

Van kivételel

Nem számít új jelentkezési helynek, ha felveszitek a listába a már ott lévő szak másik - még meg nem jelölt - finanszírozási formáját. Vagyis, ha például biztosak vagytok abban, hogy a kiszemelt képzésre nem fogtok bekerülni állami ösztöndíjjal, de mindenképpen oda szeretnétek menni, és a jelentkezéskor nem adtátok meg az önköltséges párját, most felvehetitek a listába - viszont csak a már megjelölt egyetem, már megjelölt képzési formájában vehetitek fel a szakot, csak a finanszírozási forma lehet más.

Jelentkezési helyet akár vissza is vonhattok

Ez nem számít sorrendmódosításnak, attól függetlenül van rá lehetőségetek. Arra azonban külön felhívja a figyelmet a felvételi tájékoztató, hogy ha visszavonjátok valamelyik jelentkezési helyet, annak újbóli aktiválására, visszaállítására később nincs lehetőség.

Arról, milyen feladatok várnak még rátok az ügyintézési időszakban, itt írtunk korábban. A 2021-es felvételivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket pedig itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés