Montenegróban az érettségiző diákok mától visszaülhettek az iskolapadba Érettségi-felvételi
Eduline/MTI

Montenegróban az érettségiző diákok mától visszaülhettek az iskolapadba

A járványügyi helyzet nem indokolja a vizsgák elhalasztását.

Hétfőtől újra tantermi oktatást vezetnek be az érettségiző diákok számára Montenegróban - közölte a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb.

A montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) híradójának beszámolója szerint az érettségi előtt álló diákok számára nagyon fontos, hogy felkészüljenek a vizsgára, és minden szükséges támogatást megkapjanak, a járványügyi helyzet ugyanis nem indokolja az érettségik elhalasztását.

Mától Bulgária is tovább lazít, itt is újraindul az élet az iskolákban. "A harmadik hullám végének első jeleit láthatjuk" - hangoztatta múlt héten Kosztadin Angelov egészségügyi miniszter, aki azt is hozzátette: a tantermi oktatás különleges óvintézkedések bevezetésével jár majd, hogy elkerülhessék a zsúfoltságot a tantermekben.

Szlovéniában szintén most hétfőtől nyitnak újra az iskolák. A diákok a húsvéti időszakra elrendelt lezárásokat megelőző modell szerint, elsőtől nyolcadik osztályig tantermi oktatásban, a középiskolások pedig felváltva, egyik héten hagyományos, a másik héten online oktatásban részesülnek. A maszkviselés továbbra is kötelező lesz ötödik osztálytól felfelé. Az alsó tagozaton és az óvodákban csak a tantermen kívül, közös helyiségekben kell hordani.

Mi lesz az idei érettségikkel?

Több európai országban törölték az idei érettségit a koronavírus-járvány miatt, máshol megtartják ugyan a középiskolai záróvizsgákat, de a diákok kapnak majd némi könnyítést. Van, ahol online írásbeliket és szóbeliket tehetnek a végzősök, máshol pedig abban reménykednek, hogy május végére, június elejére csitul majd a járvány, így hagyományos formában lehet majd megszervezni az érettségi vizsgákat. A külföldi körképünket itt találjátok.

Mindeközben pénteken itthon is kiderült, mi lesz az idei érettségik sorsa: néhány kivételtől eltekintve csak írásbeli érettségik lesznek. Arról, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak a 2021-es érettségikre, itt írtunk korábban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés