Középszintű töriérettségi 2021: feladdatípusok és pontozási szabályok Érettségi-felvételi
Tóth Alexandra

Középszintű töriérettségi 2021: feladdatípusok és pontozási szabályok

A középszintű töriérettségin az írásbelire 180 percetek lesz és maximum 100 pontot szerezhettek. A szóbelik idén is elmaradnak, de van néhány kivétel.

Milyen feladatokból áll az írásbeli?

A középszintű írásbelin két feladatsort kaptok, de ti dönthetitek el, milyen sorrendben oldjátok meg őket. 50 pontot kaphattok a 12 egyszerű, rövid választ igénylő feladatra, amelyekben egy forrást (szöveg, kép, diagram stb.) kell értelmeznetek.

A szöveges (kifejtendő) feladatokkal szintén 50 pontot szerezhettek. Ebben a feladatsorban két rövid (100-130 szó), egyetemes történelemre vonatkozó feladat, illetve két hosszú (210-260 szó), magyar történelemre vonatkozó feladat szerepel, amelyek közül egyet-egyet kell választanotok, méghozzá úgy, hogy az egyik feladat az 1849 előtti, a másik pedig az 1849 utáni korszakokra vonatkozzon.

Kik szóbelizhetnek idén?

Miután Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel, a Kossuth Rádiónak adott interjújában bejelentette, hogy a tavalyi érettségikhez hasonlóan, idén sem lesznek szóbeli vizsgák, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs sajtótájékoztatóján ismertette a részleteket.

Mint mondta, idén is azok a szabályok lesznek érvényesek, amelyek tavaly voltak. Azaz ahol nincs írásbeli, ott lesz szóbeli vizsga, és a mentességeket idén is alkalmazzák. Illetve javítani is lehet majd szóban: ha valaki nem érte el a 25 százalékot az írásbelin, de a 12 százalékot igen, akkor mehet szóbelizni, amivel felhúzhatja a jegyét. Ez tehát azt jelenti, hogy általános esetben nem kell majd szóbeliznetek töriből. Az idei érettségire vonatkozó szabályokról itt olvashattok részletesebben.

A 2021-es érettségivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés