Megjelentek a 2021-es érettségire vonatkozó szabályok Érettségi-felvételi
Eduline

Megjelentek a 2021-es érettségire vonatkozó szabályok

Miután Orbán Viktor miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy idén sem lesznek szóbeli érettségik, rengeteg olvasónk kérdezte, hogy ez pontosan mit is fog jelenteni a gyakorlatban. Most már bárki elolvashatja a szabályokat, ugyanis megjelent a kormányrendelet.

Miután Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel, a Kossuth Rádiónak adott interjújában bejelentette, hogy a tavalyi érettségikhez hasonlóan, idén sem lesznek szóbeli vizsgák, Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs sajtótájékoztatóján ismertette a részleteket. Ezeket azóta írásban is rögzítették és megjelent a kormányrendelet a legfrissebb Magyar Közlönyben.

Olyan lesz, mint tavaly - néhány kivétellel

A szóbeli és a gyakorlati vizsgák idén is elmaradnak, azonban idén megtartják az előrehozott vizsgákat. Természetesen kivételt jelentenek azok a középszintű vizsgatárgyak, ahol csak szóbeli van, ezeket megtartják.

Továbbá, ha a vizsgázó az igazgató döntése alapján

  • az írásbeli, gyakorlati vizsga helyett szóbeli vizsgát tehet,
  • mentesül az írásbeli vizsgarész alól,
  • mentesül a gyakorlati vizsgarész alól,
  • a vizsgaszabályzatban leírtak alapján az emelt szintű vizsgájával szóbeli típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget kíván szerezni, vagy
  • szintén a vizsgaszabályzatban leírtak alapján emelt szintű célnyelvi vizsgájával szóbeli típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget kíván szerezni,

akkor számára a szóbeli vizsgát meg kell szervezni.

Nem változik a szabály, miszerint teljesértékű lesz minden vizsga a szóbeli nélkül is - ez vonatkozik az idegen nyelvű vizsgákra is, így az adott érettségikért 2021-ben is jár majd a nyelvvizsga.

Javítani majd idén is lehet szóban, ha valaki nem érte el a 25 százalékot, de elérte a 12 százalékot az írásbelin. Tesiből lesz azonban eltérés, itt szóbeli és gyakorlati vizsgák is lesznek, ez utóbbiban azonban nem szerepel majd az úszás és a küzdősport, ugyanis ott nagyobb a megfertőződés veszélye.

Ha valaki nem jelenik meg az érettségin, akkor a javító vagy a pótló vizsgák utasításától el kell tekinteni. Az érettségi idén sem kötelező, aki úgy dönt, hogy nem megy el a vizsgára, idén is (szeptember 30-ig) visszaigényelheti a befizetett vizsgadíjat. A vizsgadíj visszatérítésére vonatkozó szabályok az Oktatási Hivatal oldalán fognak megjelenni május 3-ig.

Az egészségügyi szabályok sem változnak

Egyszerre csak 10 vizsgázó lehet egy teremben, lesz kézfertőtlenítő és lázmérés is. Erről bővebben itt írtunk.

Az írásbeli dolgozatokat május 31-én és június 1-jén lehet majd megtekinteni. Ekkor a vizsgadolgozatokat le is lehet fényképezni vagy - ha annak a feltételei adottak vagy megteremthetők -, akkor a vizsgaszervező intézmény a dolgozatot beszkennelheti és elektronikusan elküldheti a vizsgázónak. Az észrevételeket elektronikus úton is meg lehet majd küldeni, legkésőbb június 2-án 16 óráig.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés