Maruzsa Zoltán: az általános iskolák és az óvodák nyitására minden készen áll Érettségi-felvételi
Eduline

Maruzsa Zoltán: az általános iskolák és az óvodák nyitására minden készen áll

Az operatív törzs ma az érettségikkel is foglalkozott - mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Összeszedtük a részleteket.

Az általános iskolák és az óvodák az eredeti tervek szerint április 19-én nyitnak majd

- mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Az érettségi olyan lesz, mint tavaly

Nem lesz szóbeli vizsga - mondta Maruzsa Zoltán, azonban idén megtartják az előrehozott vizsgákat. Természetsen, ahol nincs írásbeli, ott lesz szóbeli vizsga, és a mentességeket idén is alkalmazzák. Nem változik a szabály, miszerint teljesértékű lesz minden vizsga a szóbeli nélkül is - ez vonatkozik az idegen nyelvű vizsgákra is, így az adott érettségikért 2021-ben is jár majd a nyelvvizsga.

Javítani majd idén is lehet szóban, ha valaki nem érte el a 25 százalékot, de elérte a 12 százalékot az írásbelin. Tesiből lesz azonban eltérés, itt szóbeli és gyakorlati vizsgák is lesznek, ez utóbbiban azonban nem szerepel majd az úszás és a küzdősport, ugyanis ott nagyobb a megfertőződés veszélye.

Ha valaki nem jelenik meg, akkor a javító vagy a pótló vizsgák utasításától el kell tekinteni – mondta az államtitkár, azonban kiemelte azt is, hogy az érettségi idén sem kötelező, aki úgy dönt, hogy nem megy el a vizsgára, idén is (szeptember 30-ig) visszaigényelheti a befizetett vizsgadíjat.

Idén is arra bíztatnék mindenkit, hogy vizsgázzon le, azt gondolom az érettségik biztonságosan megszervezhetőek.

Az egészségügyi szabályok sem változnak – mondta Maruzs Zoltán -, egyszerre csak 10 vizsgázó lehet egy teremben, lesz kézfertőtlenítő és lázmérés is. Erről bővebben itt írtunk. Hozzátette: a tanárok oltása is fontos a vizsgák kapcsán, akik úgy kapták meg az első oltásukat, hogy a második kör pont az érettségire esik, a tervek szerint nem hétköznap, hanem hétvégén kapják majd a második adagot.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés