"Van olyan, hogy nem kapok többletpontot az emelt szintű érettségiért?" Érettségi-felvételi
Tóth Alexandra

"Van olyan, hogy nem kapok többletpontot az emelt szintű érettségiért?"

A rövid válasz az, hogy: igen. Mutatjuk a részleteket.

Minden esetben jár az 50 többletpont az emelt szintű érettségiért?

Nem, idén is csak abban az esetben kaphattok érte pluszpontot, ha legalább 45 százalékot értek el, és ha az érettségi pontjaitokat az emelt szintű vizsga alapján számítják.

Alapképzési szakon, osztatlan mesterképzési szakon és felsőoktatási szakképzésen emelt szintű érettségi vizsgáért vizsgatárgyanként 50 többletpontot, összesen pedig 100 pontot kaphattok. Vagyis, ha két 45 százalék feletti emelt érettségitek is van, amit elfogadnak a pontszámításnál, akkor a többletpontjaitokat már ki is maxoltátok, hiszen a pluszpontokkal idén is maximum 100 pontot szerezhettek.

Bár az emelt szintű érettségi kötelező, mégis van kivétel

Azt már számtalanszor megírtuk, hogy alap-, illetve osztatlan képzésre csak akkor vehetnek fel titeket, ha legalább egy emelt szintű érettségit tesztek. Ez a szabály azonban nem vonatkozik rátok, ha olyan képzésre jelentkeztek, amelyen a felvételi összpontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga alapján állapítják meg. Ilyen például az edző alapképzési szak, művészet és művészetközvetítés képzési terület szakjai, illetve azok az egy- és kétszakos osztatlan tanári szakok, ahol csak gyakorlati vizsga van - írja a felvételi tájékoztató.

Illetve akkor is mentesülhettek az emelt szintű érettségi követelménye alól, ha felsőfokú végzettséggel rendelkeztek, vagy felsőoktatási szakképzésben szereztetek oklevelet - utóbbi esetében ez csak akkor lehetséges, ha a felsőoktatási intézmény abból számolja az érettségi pontot.

A 2021-es felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés