„Nekem is van petícióm” – mindenki változtatna az érettségin? Érettségi-felvételi
Csik Veronika

„Nekem is van petícióm” – mindenki változtatna az érettségin?

A legfrissebb petíció két napja indult, ebben az érettségi vizsgák eltörlése kérik, azonban nem ez az egyetlen aláírásgyűjtés. Megnéztük, hányan változtatnának az idei érettségiken.

Tegnapi kérdésünkre rengeteg olvasói levél érkezett, volt olyan is, aki újabb petíciót indított az idei érettségik újragondolásáért.

Jelenleg több, mint 20 petíció fut az idei érettségikkel kapcsolatban.

Úgy tűnik, az idei felkészülési időszakban sem lesz hiány petíciókból – a petíciók.com oldalon jelenleg is több olyan aláírásgyűjtés fut, ami valamilyen módon átszabná az idei érettségiket. Négy olyan petíció fut, ami az év végi jegyek érettségi jegyként való elfogadását szorgalmazza, vannak, akik a teljes érettségi eltörléséért kampányolnak, de nagy vita van az aláírok között abban is, hogy legyenek-e szóbeli vizsgák idén (többen ugyanis ellene, többen mellett gyűjtenek támogatókat).

A legnépszerűbb - közel 23 ezer aláíróval - az petíció, amiben a tavalyi döntéshez hasonlóan a szóbeli vizsgák eltörlését kérik a kormánytól. Ez a petíció azonban önmagában sok ellentétet váltott ki a készülő érettségizők között. A petíció elindítói kérésüket többek között azzal indokolják, hogy a tavalyi évhez képest radikálisan megnőtt a napi új fertőzöttek és az elhunytak száma is. Ráadásul a 18 éves korosztály az oltási rend legvégén van, tehát kevés esélyt látnak arra, hogy sorra kerüljenek júniusig.

Egy végzős - aki korábban hosszú posztban foglalta össze tapasztalatait és véleményét - szerint ez a petíció sokakból mérhetetlenül nagy ellenszenvet váltott ki az idei érettségizőkkel szemben. A végzős szerint ez a petíció sokakból mérhetetlenül nagy ellenszenvet váltott ki az idei érettségizőkkel szemben. "Számtalan általánosító kommentet olvastam velünk kapcsolatban. A leggyakoribbak: „ezek már érettségizni sem akarnak”, „nekünk is kellett, nektek miért ne kéne”, „az érettségire 4 év alatt készülsz fel, nem pedig 1 év alatt” és ezek társai."

Persze nem csak a fenti oldalon indultak petíciók, nemrég újabb diák kezdett aláírásgyűjtésbe az idei érettségikkel kapcsolatban. Ez a petíció viszont kivételesen nem a vizsgák eltörléséről szól, hanem arról, milyen feltételek mellett lehetne ezeket megvalósítani. A diák javaslatait itt olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés