Komoly ellenszenvet váltott ki az érettségizők petíciója, pedig csak egy kis könnyítést kérnek Érettségi-felvételi
Csik Veronika

Komoly ellenszenvet váltott ki az érettségizők petíciója, pedig csak egy kis könnyítést kérnek

Egy átlagos tanév 180 tanítási napból áll. Az idén érettségiző évfolyam tavaly március óta összesen 147 napot töltött otthon, és még mindig nincs vége a digitális oktatásnak – erre hívta fel a figyelmet egy végzős középiskolás, akinek posztja néhány nap alatt több ezer emberhez jutott el.

Majd 3 000 reakció, több mint 130 komment és több mint 1 500 megosztás - pár napja tette közzé véleményét egy végzős diák Facebookon, azóta ömlenek a kommentek és reakciók.

Tavaly 3-4 hét elteltével talán kialakult mindenkiben egy állandó rendszer, ami felváltotta a vírus előtti mindennapok monoton menetét - emlékezik vissza a végzős középiskolás. "Hetekig bizonytalanság övezte a témát, mindeközben a diákoknak ebben a helyzetben kellett felkészülniük a „nagy vizsgára” - írja, hozzátéve: a tavalyi végzősök másfél hónapot töltöttek otthon.

Az idén érettségizők velük ellentétben jóval többet: 2020. március 16. és június 15. között 55 tanítási napot, vagyis 11 hetet töltöttek otthon, ez a szám azóta csak nőtt. "Ez alatt az 55 tanítási nap alatt a tananyagban minden tantárgyból tovább haladtunk, hisz tovább kellett haladnunk. Magyarból, matekból, töriből számos olyan témát vettünk, amely az érettségi vizsgák alapkövetelményeiben szerepelnek például: novellaelemzés, koordinátageometria vagy a világháborúk története" - írja, hozzátéve: hiába találkoztak szeptemberben személyesen, sok dolguk volt, megkezdődött a tavalyi karanténos anyagok ismétlése, ezzel párhuzamosan pedig a 12. évfolyamos tananyag feldolgozása is. 2020. november 11-től ismét online oktatásra kellett átállni, a tapasztalatok szerint a tavaszi hónapokból tanulva sokkal gördülékenyebben ment az átállás - teszi hozzá a végzős diák.

Idén érettségiztek? Mondjátok el, mit gondoltok!

A hónapok óta tartó távoktatás alatt sok végzős vesztette el az összes lelkesedését, motivációját. Sokan érzik reménytelennek a felkészülést a vizsgákra - még akkor is, ha a tervek szerint április 19-én (az oktatásban dolgozókkal együtt 2,5 millió beoltott után) kinyithatnak az iskolák.

Ha ti is idén érettségiztek, írjátok meg nekünk Facebookon vagy e-mailben (az [email protected] címre) mennyire érzitek biztosnak a felkészülést, visszamennétek-e két hétre az iskolába az érettégi előtt, mennyire volt hatékony az elmúlt hónapok felkészülése.

"Eleinte úgy volt, hogy ez a második digi-suli időszak csak egy hónapra szól (december 11-ig) utána visszamehetünk. Mélyen belül azonban mindenki tudta, hogy ha vissza is mehetünk, akkor az leghamarabb csak januárban lesz" - írja a középiskolás.

Január 11-én sajnos újabb egy hónapot hosszabbítottak a korlátozásokon, így plusz egy hónapot „nyertünk” itthon. Majd még egyet és még egyet…

Szerinte mindenki a megoldást kereste a helyzetre - volt olyan, aki az érettségik eltörlését kérte. Petíció is indult, sokan ugyanis a tavalyi döntéshez hasonlóan a szóbeli vizsgák eltörlését kérték a kormánytól, a mai napig ezt több mint 22 ezren írták alá. A végzős szerint ez a petíció sokakból mérhetetlenül nagy ellenszenvet váltott ki az idei érettségizőkkel szemben. "Számtalan általánosító kommentet olvastam velünk kapcsolatban. A leggyakoribbak: „ezek már érettségizni sem akarnak”, „nekünk is kellett, nektek miért ne kéne”, „az érettségire 4 év alatt készülsz fel, nem pedig 1 év alatt” és ezek társai."

Nekünk ezek elképesztően rosszul estek

 - írja. A középiskolás tisztában van azzal: az érettségi eltörlésének ötletével nem mindegyik végzős ért egyet, és azt is értik, hogy miért ragaszkodnak a megtartásához: a felsőoktatási felvételi miatt. Azonban úgy gondolja, hogy ez csak egy megoldási javaslat volt a kilátástalannak tűnő helyzetre.

"Egy átlagos tanév kb. 180 napból és kb. 36 tanítási hétből áll" - hívja fel a figyelmet a végzős. A első hullám alatt 55 napot, tavaly november 11. és 2021. április 11. között 92 tanítási napot töltöttek otthon. Ez összesen 147 nap - a tervek szerint azonban csak április 19-én nyithatnak ki az iskolák, így összesen 152 napig minimum otthonról tanulnak azok, akik idén érettségiznek.

Nem kérünk mást, csak annyit, hogy ne gyűlöljenek minket azért, mert szeretnénk egy kis könnyebbséget az érettségin.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés