Visszaesett a jelentkezőszám az SZFE-n, hiába a reklámkampány Érettségi-felvételi
Eduline

Visszaesett a jelentkezőszám az SZFE-n, hiába a reklámkampány

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2021-es felvételi jelentkezései körül már a hivatalos statisztikák megjelenése előtt akadtak érdekességek. A részletes jelentkezési adatokból azonban sok minden kiderül.

Az egyetem kuratóriumát vezető Vidnyánszky Attila még a hivatalos statisztikák előtt azt mondta, a „felvételi vizsgájának jelentkezési díját befizetők száma” volt magasabb, mint tavaly. Ez azonban nem hivatalos és számontartott adat, és a jelentkezések szempontjából sem annyira mérvadó. Ahogy azonban a felvi.hu statisztikáiból látható kevesebben jelentkeztek az egyetemre: idén 1262-en, míg tavaly 1390 felvételiztek.

Ami a korábbi túljelentkezéseket illeti, a hvg.hu részeletes összeállítása szerint idén a jelenlegi keretszámokhoz viszonyítva 9,3-szoros a túljelentkezés (azaz annak az arányszáma, hogy hány meghirdetett helyre hányan jelentkeztek. Ez azonban a végleges felvételi számok után persze változhat.) Az elmúlt évtizedben volt olyan év is, amikor 25,1-szeres volt a túljelentkezés (2011-ben), 2019-ben 15,9-szeres volt a túljelentkezés, az idei 1262-höz képest 2035-en jelentkeztek, a mostani 1827-hez képest pedig összesen 3104 jelentkezés érkezett.

Melyik szak a legnépszerűbb?

Színművész-képzésre idén 641-en jelentkeztek, ami 25 százalékkal kevesebb, mint tavaly (850), és 32 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben (942) – összegzi az oldal. Színházrendezőnek idén 98-an jelentkeztek, ami alig valamivel több, mint a fele a tavalyi (182) és a tavalyelőtti (184) számoknak is.

Filmrendezőművész szakra idén mindössze 38-an jelentkeztek, ami épp a fele a tavalyi számnak, és 61 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben. Az egyetem 6x6 nevű, hat darab, egymással együttműködő, hatfős filmes osztályába idén összesen 714-en felvételiztek, míg 2019-ben, amikor legutóbb indult ilyen képzés, 1260-an, ami 43 százalékos visszaesést jelent.

Televíziós műsorkészítő szakra idén 111-en jelentkeztek, ami 55 százalékos visszaesés tavalyhoz képest (246), és 43 százalékkal kevesebb a 2019-es számnál (196).

Látványtervező szakra idén 12-en jelentkeztek, ami kevesebb mint a harmada a tavalyi számnak (39), bár alig valamivel kevesebben, mint 2019-ben (15). Itt azonban meg kell említeni, hogy van más választás. Míg színészdiplomát csak az SZFE-n és szintén Vidnyánszky Attila nevéhez köthető kaposvári Szent István Egyetemen lehet szerezni (rendezőit pedig még ott sem), addig látvánnyal és vizuális művészetekkel több más egyetemen is lehet foglalkozni.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy ezek a számok szokatlan erőfeszítések után jöttek össze az SZFE-n: az eddigi években még elképzelhetetlennek tartott módon fizetett hirdetésekben toboroztak jelentkezőket a felvételire.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.