Meggondoltátok magatokat? Így változtathattok a jelentkezési sorrendeteken Érettségi-felvételi
Csik Veronika

Meggondoltátok magatokat? Így változtathattok a jelentkezési sorrendeteken

Egyszer még van lehetőségetek változtatni a megjelölt egyetemek, főiskolák sorrendjén 2021-ben is. Hogyan? És mikor? Mutatunk minden részletet.

Nemrég összeszedtünk minden feladatot, határidőt és teendőt, amire figyelnetek kell majd a tavaszi ügyintézés alatt, most csak a sorrendmódosítás szabályait részletezzük. Április 19-től kezdődik a tavaszi ügyintézési időszak azoknak, akik 2021 szeptemberében az egyetemen kezdik el a tanulmányaikat.

Akkor érdemes sorrendet módosítani, ha valamiért megváltozott a preferencia-sorrendetek - azaz már nem az az első egyetem vagy szak, ami a jelentkezés leadásakor volt. Például, ha időközben rájöttetek, hogy a mérnökinformatikus szak helyett inkább a mechatronikai mérnök lesz az igazi.

Ezzel nincs is baj, ha mind a két szak szerepel a listátokban, akkor egy kattintással megcserélhetitek a sorrendet. Viszont nagyon fontos, hogy sorrendmódosítás címszó alatt csak a jelentkezéskor megadott szakok elbírálási sorrendjén lehet változtatni, teljesen új képzést nem vehettek fel.

Ez alól viszont kivétel a megjelölt jelentkezési hely másik – még meg nem jelölt – finanszírozási formájának felvétele. Tehát, ha például biztosak vagytok benne, hogy a pszichológia a ti szakotok, de biztosra mennétek az önköltséges képzés megjelölésével, akkor ha a jelentkezéskor nem tettétek, ezt felvehetitek a listába - viszont csak a már megjelölt egyetem, már megjelölt képzési formájában vehetitek fel a szakot, csak a finanszírozási forma lehet más.

Bár új intézményt már nem tudtok hozzáadni a jelentkezéshez, viszont, ha van olyan jelentkezés, amit vissza szeretnétek vonni, azt még megtehetitek. A visszavonás nem számít sorrendmódosításnak, erre ettől függetlenül is van lehetőségetek, de ha egyszer töröltétek a jelentkezést, vissza az már nem állítható.

Ez az időszak július 8-ig tart, eddig van időtök ezeket átgondolni, illetve minden más módosítást, feltöltést, javítást megtenni.

A 2021-es felvételivel kapcsolatos legfrissebb híreiket itt olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés