Már majdnem húszezren írták alá a szóbeli érettségi eltörléséért indított petíciót Érettségi-felvételi
Tóth Alexandra

Már majdnem húszezren írták alá a szóbeli érettségi eltörléséért indított petíciót

A petíciót másfél hete indították, az aláírók azt kérik a kormánytól, ne tartsák meg a szóbeli érettségi vizsgákat.

A kedd délelőtti adatok szerint már csak néhány aláíró, és átlépi a húszezret az a petíció, amielyet nagyjából másfél hete indítottak azért, hogy az idei szóbeli érettségik eltörlését kérjék a kormánytól.

A petíció elindítói kérésüket többek között azzal indokolják, hogy a tavalyi évhez képest radikálisan megnőtt a napi új fertőzöttek és az elhunytak száma is. Ráadásul a 18 éves korosztály az oltási rend legvégén van, tehát kevés esélyt látnak arra, hogy sorra kerüljenek júniusig.

Mi az Emmi álláspontja?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nemrég, sokadszorra is közölte, "az érettségit a tavalyi tapasztalatok hasznosításával, jelenlegi terveink szerint hagyományos módon szervezzük meg". Így a minisztérium idén az írásbelik mellett, a szóbeli vizsgákat is megtartaná. "Természetesen a kormány és az operatív törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és ha szükséges, meghozza a megfelelő intézkedéseket" - tették hozzá.

Vannak, akik rendes érettségit szeretnének

Múlt héten újabb diák kezdett aláírásgyűjtésbe az idei érettségikkel kapcsolatban. Ez a petíció viszont kivételesen nem a vizsgák eltörléséről szól, hanem arról, milyen feltételek mellett lehetne ezeket megvalósítani. A diák javaslatait itt olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés