Újabb diák kezdett aláírásgyűjtésbe az idei érettségikkel kapcsolatban Érettségi-felvételi
Tóth Alexandra

Újabb diák kezdett aláírásgyűjtésbe az idei érettségikkel kapcsolatban

Ez a petíció kivételesen nem a vizsgák eltörléséről szól, hanem arról, milyen feltételek mellett lehetne ezeket megvalósítani.

Tisztelt Operatív Törzs,
az érettségi vizsga egy diák életében az egyik legfontosabb. Mivel én, a petíció kezdeményezője is érettségire készülő diák vagyok, nagyon fontos számomra az, hogy egyszerre legyen kiszámítható az érettségi vizsga menete, és legyen biztosítva a megfelelő védőfelszerelés. Nagyon kevesen teszik meg ezt a fontos vizsgát kétszer, így mindenkinek érdeke, hogy a vizsgázók a lehető legnagyobb nyugalomban és legkiszámíthatóbb felkészülési idővel tudjanak készülni a vizsgákra

- így kezdődik annak az érettségi előtt álló diáknak a petíciója, aki a néhány nappal ezelőtti aláírásgyűjtőkkel ellentétben nem az érettségik eltörlése mellett kampányol, hanem javaslatokat tesz arra, hogyan lehetne a jelenlegi helyzetben is megtartani az összes (írásbeli és szóbeli) vizsgát.

A petíció indítója szerint a vizsgák hagyományos megrendezése járványügyi veszélyeket von magával, amelyeket a következőkkel lehetne minimalizálni:

  • A pedagógusokat azonnal oltsák be a COVID-19 vírus elleni vakcinával, vizsgát csak védett (betegségen átesett vagy oltást kapott) személy tarthasson.
  • A diákoknak minden érettségi napon végezzenek el COVID-19 tesztet és csak negatív teszttel lehessen vizsgáznia a diáknak. Amennyiben a tesztje pozitív, a vizsgán ne vehessen részt.
  • Legyen kötelező a maszkviselés a vizsgák alatt, minden résztvevőnek és felügyelő tanárnak.
  • Legyen biztosítva kézfertőtlenítő, gumi kesztyű és FFP2/KN95 minősítésű maszk, minden vizsgán résztvevőnek és felügyelőnek.
  • A vizsgát (amennyiben az adminisztráció engedi) halasszák el későbbi időpontra, amikor a vírus terjedése lassuló tendenciát mutat és az átoltottság is eléri azt a szintet, ahol már a vírus terjedése nem okoz gondot

- írja, majd hozzáteszi: ezek a pontok a WHO ajánlása alapján készültek, és ezek azok a lépések, amelyek elvárhatóak lennének, ahhoz, hogy biztonságban megtarthassák a vizsgákat.

Az aláírásgyűjtést kezdeményező diák arra is kitér, nem javasolja sem az írásbeli, sem a szóbeli vizsgák eltörlését. "Ez a két vizsga kiegészíti egymást, amennyiben csak az egyiket vagy a másikat tartjuk meg, az negatívan hat a felvételi pontszámokra". Szerinte mindenkinek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy a lehető legtöbb esélye legyen a sikeres felvételire.

A teljes petíciót itt olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés