Percenként emelkedik a 2021-es szóbeli érettségik eltörlését követelők száma Érettségi-felvételi
Csik Veronika

Percenként emelkedik a 2021-es szóbeli érettségik eltörlését követelők száma

A petíció a hétvégén indult és már több ezren alá is írták - az idei tanév szóbeli érettségi vizsgáinak eltörlését kérik.

A kedd kora reggeli adatok szerint több mint kilencezren írták alá azt a pár napja indult petíciót, ami az idei szóbeli érettségik eltörlését kéri a kormánytól. A reggel folyamán többször is frissítettük az oldalt, és percenként emelkedett az aláírók száma.

Mi a minisztérium álláspontja?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nemrég, sokadszorra is közölte, "az érettségit a tavalyi tapasztalatok hasznosításával, jelenlegi terveink szerint hagyományos módon szervezzük meg". Így a minisztérium idén az írásbelik mellett, a szóbeli vizsgákat is megtartaná. "Természetesen a kormány és az operatív törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és ha szükséges, meghozza a megfelelő intézkedéseket" - tették hozzá.

A másik oldal ezzel nem ért egyet. Az aláírók többek között azzal indokolják kérésüket, hogy a tavalyi évhez képest radikálisan megnőtt a napi új fertőzöttek és a napi elhunytak száma is. Ezen felül a 18 éves korosztály az oltási sorrend legvégén van, tehát kevés esélyt látnak arra, hogy sorra kerüljenek júniusig. A részletes indoklásban ezen felül kiemelik azt is, hogy szerintük az online oktatás nem olyan hatékony, mint a hagyományos, ugyanis a jelenlegi helyzetben a diákoknak nem volt lehetőségünk a szóbeli felelések menetét vagy a kísérleteket gyakorolni, végignézni az emelt szintű természettudományi tárgyak szóbeli vizsgájához. 

Hányan érettségiznek idén?

Az elmúlt húsz évben mindig 100-120 ezer körül volt a vizsgázók száma, az elmúlt öt évben 100 ezer volt a legalacsonyabb szám. 2020-ban is ennyire becsülték az érettségiző diákok számát, és valószínűleg idén sem érint kevesebb diákot a vizsgaszezon.

A 2021-es érettségikkel kapcsolatos legfrissebb híreiket itt olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Nem maradnak el az idei gólyatáborok, de védettségi igazolványra minden elsőévesnek szüksége lesz Campus life Szabó Fruzsina

Nem maradnak el az idei gólyatáborok, de védettségi igazolványra minden elsőévesnek szüksége lesz

Van, ahol gyorstesztekkel és napi kötelező lázméréssel, máshol állandó egészségügyi stábbal, betegszobával, fertőtlenítőpontokkal készülnek az idei egyetemi gólyatáborokra a szervezők. Bár a legtöbb felsőoktatási intézményben azzal számolnak, hogy a koronavírus-járvány miatt idén nem kell majd lefújni a programokat, a szabályok szigorúak: csak azok az elsőévesek gólyatáborozhatnak, akiknek van védettségi igazolványuk.