Felvételi 2021: melyik tárgyak év végi jegyei számítanak bele a tanulmányi pontokba? Érettségi-felvételi
Tóth Alexandra

Felvételi 2021: melyik tárgyak év végi jegyei számítanak bele a tanulmányi pontokba?

Nézzük, miből áll össze a középiskolai eredményekért kapható 100 pont.

A felvételin a középiskolai eredmények közül az öt fő tárgyból, azaz magyar nyelv és irodalomból (évenként a két osztályzat átlagából), történelemből, matematikából, idegen nyelvből és valamelyik természettudományos tantárgyból számolják ki a tanulmányi pontok egy részét. Arról, hogy pontosan mi számít természettudományos tárgynak, itt írtunk korábban.

A pontszámításkor a fenti tantárgyak utolsó két tanult év végi érdemjegyeit adják össze és ezeket duplázzák – így maximum 100 pontot szerezhettek.

Fontos, hogy a tanulmányi pontokba csak a középiskolai tanulmányok során megszerzett eredmények számíthatók be, azaz a 9-12. évfolyam (nyelvi előkészítő év esetében a 9-13. évfolyam) eredményei. A 6 vagy 8 osztályos középiskolában, de még az alapfokú oktatás-nevelés szakaszában (azaz 5-8. évfolyamon) megszerzett eredmények, a szakmunkásképzésben megszerzett bizonyítványokban található osztályzatok, valamint a középfokú szakképzettséget tanúsító oklevéllel rendelkezők érettségit követő 13-14. évfolyamon megszerzett eredményei viszont nem.

A tanulmányi pontok másik részét - szintén 100 pontot - az érettségi eredmények fognak kiadni. Azt, hogy hogy pontosan hány százalékkal és milyen osztályzatot kaphattok közép- és emelt szinten, itt nézhetitek meg. A fő tantárgyak írásbeli és szóbeli vizsgarészein kapható ponttokról pedig itt olvashattok részletesebben. Ha pedig kiszámolnátok, jelenleg hány ponttal álltok a felvételiben, vagy milyen érettségi átlag kell ahhoz, hogy bekerüljetek az egyetemre, akkor itt számolhatjátok ki a pontjaitokat.

A 2021-es érettségivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.