Szakok, amikre idén is csak komoly felkészüléssel és rengeteg ponttal lehet majd bekerülni Érettségi-felvételi
Csik Veronika

Szakok, amikre idén is csak komoly felkészüléssel és rengeteg ponttal lehet majd bekerülni

Idén is több szakon húztak előzetes ponthatárokat. Mutatjuk, kiknek kell ezekkel a korábban meghatározott ponthatárokkal számolnia, és azt is megnézhetitek, mivel turbózhatjátok fel a pontszámaitokat az utolsó hónapokban.

2021-ben is több népszerű szakon állapítottak meg előzetes ponthatárokat, ezeket azonban egy tavalyi rendeletben 400 pontban maximalizálták. Ez persze nem jelenti automatikusan, hogy a végleges ponthatár is ennyi marad. A kereskedelem és marketing, kommunikáció- és médiatudomány, általános orvosi, gazdálkodási és menedzsment, illetve a többi népszerű szak esetében a minimumponthatárnál is magasabb pontokkal kell számolni már most.

Fontos: ezeken a szakokon csak akkor szerezhettek állami ösztöndíjas helyet, ha elérik ezt a ponthatárt, függetlenül attól, melyik egyetem ilyen képzésére jelentkeztek. Az is nagyon fontos, hogy az elmúlt években többször volt példa arra, hogy az előzetes ponthatárokon változtattak, legtöbbször a jelentkezők száma és teljesítménye miatt emelkedett a bekerülési ponthatár, de arra is volt már példa, hogy a végleges ponthatár alacsonyabb lett az előzetesnél.

Az előzetes ponthatárok teljes listáját itt nézhetitek meg.

Pontszámturbózás az utolsó pillanatban?

A "legegyszerűbb" módja pluszpontgyűjtésnek az utolsó pillanatban, a nyelvvizsgaszerzés, mert ha már beszéltek egy nyelven, a nyelvvizsga megszerzése - komoly erőbefektetéssel ugyan - pár hónap alatt is kivitelezhető. Viszont ne feledjétek, ahhoz, hogy a nyelvvizsgátokat beszámítsák többletpontként, a dokumentumot a hiánypótlási időszak végéig – azaz 2021. július 8-ig – kell feltöltenetek a rendszerbe. Ez azt jelenti, hogy az átlagos, 60 napos bizonyítványkiállítással számolva napról napra csökken azoknak a vizsgaidőpontoknak a száma, amivel sikeresen megszerezhetitek a papírokat a fenti határidőig. Viszont cserébe egy középfokú vizsga is sokat dobhat a pontjaitokon. Ha van, akkor szakmai vizsgabizonyítvánnyal is szerezhettek pluszpontokat. Arról, hogy melyik szakon milyen OKJ-s képzést vagy szakmai vizsgát fogadnak el, itt írtunk.

A 2021-es felvételiről itt olvashatjátok el a legfrissebb híreinket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák Közoktatás Tóth Alexandra

Vége a covid-oktatásnak, mától újra megtelnek élettel az iskolák

Május 10-től a felsősöknek és a középiskolásoknak is újraindul a jelenléti oktatás. Sokan azonban úgy érzik, ennek még nincs itt az ideje a járvány miatt, mások pedig feleslegesnek tartják, hogy a tanév utolsó honapjára kell visszatérni az iskolákba. Mit tehetnek azok a szülők, aki a továbbiakban is otthon tartanák a gyereküket, illetve milyen járványügyi intézkedésekkel kell számolni az intézményekben? Most minden kérdést megválaszolunk.