Pontszámító kisokos: ilyen többletpontokat kaphattok a 2021-es felvételin Érettségi-felvételi
Eduline

Pontszámító kisokos: ilyen többletpontokat kaphattok a 2021-es felvételin

Kik és miért kaphatnak többletpontokat a 2021-es felvételin? Hogyan számolják őket és meddig kell beküldeni, hogy jogosultak legyetek a többletpontokra? Minden kérdésre válaszolunk.

A többletpontok összege legfeljebb 100 pont lehet abban az esetben is, ha a különböző jogcímek alapján elért többletpontjaitok összege ezt meghaladná. A többletpontokat két csoportra lehet osztani:

  • jogszabály alapján – az előírt feltételek teljesítése esetén – kötelezően adandó többletpontok (emelt szintű érettségi vizsgaeredményért, nyelvtudásért, esélyegyenlőségért),
  • képzési területenként adható többletpontok (tanulmányi és művészeti versenyeredmények alapján, szakképesítés vagy sporteredmény) alapján.

Hogyan számolják a pontokat?

A felsőoktatási felvételi eljárásban nem lehet ugyanazt az eredményt többször értékelni: például ha ugyanazon jogcímen, de több eredmény alapján (pl. nyelvtudás: ugyanazon nyelvből közép- és felsőfokú nyelvvizsga) is jogosultak lennétek többletpontra, akkor a legkedvezőbb esetet veszik figyelembe.

Már most érdemes elkezdeni a dokumentumok összegyűjtését

Többletpontot kizárólag az kaphat, aki az erre vonatkozó jogosultságát a benyújtandó dokumentumokról szóló szabályoknak megfelelően, külön felszólítás nélkül a jelentkezés benyújtásával egyidejűleg – vagy amennyiben az igazoló dokumentum azt követően áll rendelkezésére, legkésőbb 2021. július 8-ig feltölti az e-felvételibe.

A 2021-es felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés
Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen Közoktatás Szabó Fruzsina

Az egyik legdrágább brit elitiskola csapatát is legyőzte két magyar diák az oxfordi vitaversenyen

Magyar gimnazisták nyerték meg a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét – a tizedikes diákok „újonc” kategóriában indultak az oxfordi versenyen, és az egyik legrégebbi brit magániskola csapatát is legyőzték. Pedig míg számos európai és ázsiai országban népszerű „iskolai sport” a vitázás, itthon alig néhány iskolában működik vitaklub. Kár, a társadalom is jól járna azzal, ha már tizenévesen megtanulnánk jól vitázni.