Milyen dokumentumokat kérhetnek még az egyetemek a jelentkezés után? Érettségi-felvételi
Eduline

Milyen dokumentumokat kérhetnek még az egyetemek a jelentkezés után?

Önéletrajz, motivációs levél, orvosi igazolás - ez csak néhány dokumentum azok közül, amit a felsőoktatási intézmények kérhetnek tőletek a kötelező papírokon kívül. Mutatjuk a teljes listát.

Az itt található dokumentumtípusokat nem mindenkinek kell leadnia a jelentkezéshez, ezek intézményspecifikusak, azaz a felsőoktatási intézmények külön megadhatták, mint a jelentkezéshez csatolandó egyéb szükséges dokumentumokat.

Betöltött munkakör igazolása

Erre azért van szükség, mert egyes képzéseken csak bizonyos munkakörben megszerzett gyakorlat esetén lehet jelentkezni, illetve felmentést kérni az alkalmassági vizsga alól.

Orvosi igazolások

Amennyiben egészségügyi (orvosi) igazolás szükséges a jelentkezéshez, arról a Felvin, az Egyetemek, főiskolák menüpontban, az intézményi meghirdetéseknél tudtok tájékozódni.

Önéletrajz, motivációs levél

Ez egy saját magatokról, legfontosabb adataitokról és tevékenységeitekről szóló beszámoló. Csak akkor kell beküldeni, ha azt az adott intézmény kifejezetten kéri. Ha kézzel írott vagy szakmai önéletrajzra van szükség, azt az intézmény külön jelzi.

Szakmai tevékenység igazolása

Egyes mesterképzéseknél többletpontot érnek a szakmai tevékenységek, eredmények, úgyhogy ennek is érdemes utánajárnotok. Itt ilyesmikre kell gondolni, hogy publikációs és kutatási tevékenységek, egyéb közéleti, közigazgatási, közszolgálati és szakmai tevékenységek és gyakorlatok, illetve országos és nemzetközi szakmai versenyeken elért eredmények stb.

Szakirányú továbbképzés igazolása

A szakmai tevékenységhez hasonlóan egyes mesterképzéseknél a szakirányú továbbképzésekért is járhat többletpont, továbbá a szakfordító vagy szakfordító és tolmács képzés befejezéseként kiállított oklevél, képesítő bizonyítvány nyelvvizsgának felel meg. 

Van, amit a jelentkezési határidő után már nem kell igazolni

Egyes képzéseken már február 15. előtt tartottak előalkalmassági vizsgákat, így még a jelentkezési határidő előtt kiderült, alkalmasak vagytok-e az adott szakra vagy sem. Az előalkalmasságin szerzett igazolást már csatolni is kellett a felvételihez. Ugyanakkor abban az esetben sem kell kétségbeesnetek, ha nem voltatok még ilyen vizsgálaton, mivel erre mindenképpen szükség van, így az intézmény a jelentkezési határidő után is tart alkalmassági vizsgákat. Ennek az eredményét viszont már nem kell külön dokumentummal igazolnotok a felvételiben, mivel azt a felsőoktatási intézmények rögzítik a központi felvételi nyilvántartásba.

Azokat a dokumentumokat, amelyek a jelentkezési határidőig - február 15-ig - még nem álltak a rendelkezésetekre, július 8-ig tudjátok majd pótolni. Ez a többletpontoknál is igaz. Azt, hogy miért jár pluszpont, itt nézhetitek meg.

A 2021-es felvételivel kapcsolatos összes cikkünket pedig itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

Hirdetés